Страните в Европа търсят допълнителни разяснения относно безопасността на ваксината Oxford-AstraZeneca Covid-19, на фона на критиките към решението им да преустановят ваксинацията. България бе една от държавите, които взеха навременно решение да прекратят иглите с препарата, след като имаше случай на починала жена в Пловдивско.  

Но други членове на ЕС, включително Полша и Белгия, продължават да я използват. 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оповести своите констатации в четвъртък. 

По-рано днес EMA заяви, че все още е твърдо убедена в ползите от AstraZeneca. Неговият ръководител, Емър Кук, посочи, че кръвните съсиреци, подчертани при някои нежелани реакции, са сравнително често срещани сред населението. 

"Искам да подчертая, че понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния", каза Кук. 

В съвместно изявление по-късно във вторник френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги заявиха, че коментарите на ЕМА са обнадеждаващи. Междувременно експерти от Световната здравна организация също се срещнаха във вторник, но говорител подчерта, че няма доказателства, че съобщените кръвни съсиреци са свързани с ваксината. 

СЗО призова страните да не спират ваксините си на пауза. Прекъсванията идват, тъй като голяма част от Европа се бори да контролира нарастващите случаи. 

Във Великобритания повече от 11 милиона души вече са получили поне една доза от ваксината AstraZeneca и няма смъртни случаи или кръвни съсиреци. 

Въпреки това около 13 европейски държави са спрели употребата на ваксината на пауза. Дания беше първа, следвана от Норвегия и Исландия. Германия, Франция, Италия, Кипър, Испания, Латвия, Швеция и България са последните, които последват примера им. 

Те заявиха, че са избрали да преустановят употребата на лекарството като „предпазна мярка“.