Кожата е предразположена към изгаряне от слънцето през лятото. Повечето от нас си слагат специална козметика със защитен фактор най-вече когато са на море или на басейн, но ако искат да намалят риска от появата на рак на кожата, се нуждаят от по-сериозни мерки.
Редица изследвания в Европа и САЩ доказват, че много червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат вещества, които могат да предпазят кожата от вредните UV лъчи. Сред зелените също има някои с полезни компоненти. Наред със слънцезащитните кремове и спрейове, хората могат да похапват от тях, пише Tialoto.bg.
Лутеин, бета-каротин, ликопен – това са така наречените каротеноиди, които се срещат в много плодове и зеленчуци, които има през сезона. Те и витамини като А, С и E повишават издръжливостта на кожата на ултравиолетовите лъчи.
Ето седем храни, с които може да сте сигурни, че кожата ви е поне малко защитена от вредните лъчи:
1. Моркови
Когато става въпрос за каротеноиди, първият зеленчук, за който се сещаме, са морковите. В тях количеството им е значително и намалява риска от слънчево изгаряне.
Също така всички други оранжеви, червени и жълти плодове и зеленчуци са пълни с каротеноиди и може спокойно да хапвате по малко от тях всеки ден, за да предпазите кожата си.
2. Цитруси
Освен че са пълни с витамини, които се грижат за здравето и еластичността на кожата, защото имат антиоксидантни свойства, цитрусите съдържат и друга ценна съставка. Това е лимоненът, който натрупвайки се в тялото, има способността да намали риска от образуването на рак на кожата.
3. Нар
Друг полезен плод, който може да ядете с удоволствие през лятото. Елагичната киселина в червените семенца е мощен антиоксидант. Той предпазва клетките от увреждането на UVA и UVB лъчите. Ето защо в някои слънцезащитни продукти има екстракт от нар.
4. Ягоди
Те предпазват кожата от действието на свободните радикали, които атакуват клетките при по-продължително излагане на слънце. В ягодите има и танини, които могат да помогнат при изгорена или зачервена от слънцето кожа. Мазането на кожата с пюре от сладките плодчета може да допринесе за намаляване на болката.
5. Домати
В червените зеленчуци има ликопен, който също е силен антиоксидант. Той насърчава регенерацията на кожата и намалява риска от увреждането ѝ от UV лъчите.
6. Червени чушки
Подобно на морковите и доматите, в чушките също има ликопен и бета-каротин. Те намаляват интензивността на слънчевото изгаряне, но не могат да заместят използването на козметика със слънцезащитен фактор.
7. Спанак
Зеленолистните зеленчуци са богати на витамини и минерали, които ни дават енергия през лятото. Някои от тях са и естествени антиоксиданти, например лутеин и зеаксантин, които изграждат защита от ултравиолетовите лъчи.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?