
Кожата е предразположена към изгаряне от слънцето през лятото. Повечето от нас си слагат специална козметика със защитен фактор най-вече когато са на море или на басейн, но ако искат да намалят риска от появата на рак на кожата, се нуждаят от по-сериозни мерки.
Редица изследвания в Европа и САЩ доказват, че много червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат вещества, които могат да предпазят кожата от вредните UV лъчи. Сред зелените също има някои с полезни компоненти. Наред със слънцезащитните кремове и спрейове, хората могат да похапват от тях, пише Tialoto.bg.
Лутеин, бета-каротин, ликопен – това са така наречените каротеноиди, които се срещат в много плодове и зеленчуци, които има през сезона. Те и витамини като А, С и E повишават издръжливостта на кожата на ултравиолетовите лъчи.
Ето седем храни, с които може да сте сигурни, че кожата ви е поне малко защитена от вредните лъчи:
1. Моркови
Когато става въпрос за каротеноиди, първият зеленчук, за който се сещаме, са морковите. В тях количеството им е значително и намалява риска от слънчево изгаряне.
Също така всички други оранжеви, червени и жълти плодове и зеленчуци са пълни с каротеноиди и може спокойно да хапвате по малко от тях всеки ден, за да предпазите кожата си.
2. Цитруси
Освен че са пълни с витамини, които се грижат за здравето и еластичността на кожата, защото имат антиоксидантни свойства, цитрусите съдържат и друга ценна съставка. Това е лимоненът, който натрупвайки се в тялото, има способността да намали риска от образуването на рак на кожата.
3. Нар
Друг полезен плод, който може да ядете с удоволствие през лятото. Елагичната киселина в червените семенца е мощен антиоксидант. Той предпазва клетките от увреждането на UVA и UVB лъчите. Ето защо в някои слънцезащитни продукти има екстракт от нар.
4. Ягоди
Те предпазват кожата от действието на свободните радикали, които атакуват клетките при по-продължително излагане на слънце. В ягодите има и танини, които могат да помогнат при изгорена или зачервена от слънцето кожа. Мазането на кожата с пюре от сладките плодчета може да допринесе за намаляване на болката.
5. Домати
В червените зеленчуци има ликопен, който също е силен антиоксидант. Той насърчава регенерацията на кожата и намалява риска от увреждането ѝ от UV лъчите.
6. Червени чушки
Подобно на морковите и доматите, в чушките също има ликопен и бета-каротин. Те намаляват интензивността на слънчевото изгаряне, но не могат да заместят използването на козметика със слънцезащитен фактор.
7. Спанак
Зеленолистните зеленчуци са богати на витамини и минерали, които ни дават енергия през лятото. Някои от тях са и естествени антиоксиданти, например лутеин и зеаксантин, които изграждат защита от ултравиолетовите лъчи.
Още от категорията
Виж всички
Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца

Кръвен тест може да открие над 50 вида рак
