
Понякога подуването на корема може да се проследи съвсем лесно, например след вечеря и няколко питиета с приятелки или пък след обилен семеен обяд. Но е факт, че преяждането не е единственият начин да се сдобиете с тази "екстра". Както се казва "една и съща храна може да е лекарство за едни и отрова за други".
Ето и кои са храните, които водят най-често до подуване на корема и трябва да се консумират "по-стратегически."
Чесън
Чесънът, колкото и да е полезен, трудно се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Точно заради ниската си абсорбация, ароматният зеленчук оставя вода и сокове в червата, които ферментират с помощта на намиращите се там бактерии.
Пуканки
Сигурно и на вас ви се е случвало след кино да се чувствате така, сякаш сте изяли 3 огромни телешки пържоли. Е, разковничето за тази тежест е в пуканките и по-конкретно в техния "фалшив" обем. Оказва се, че количеството пуканки, отговарящо на една порция, е 4 средно пълни шепи, а всичко над това води единствено до подут корем и газове, пише Iwoman.
Прясно мляко
Колкото и да е полезно за костите, прясното мляко определено не е сред първите приятели на стомаха ви. Дори маслото и сметаната са по-предпочитани варианти, макар да са далеч по-калорични. Причината за това се крие не само в лактозата (която също е предпоставка за подуване), а в казеинът. Най-общо казано това е млечният белтък, а у човека липсват биологични механизми за пълноценно разграждане на млечен белтък от чужд биологичен вид.
Кафе
Дори да пиете кафето си чисто, това съвсем не е гаранция, че коремът ви ще остане плосък през деня. Заради високата си киселинност то може да раздразни перисталтиката.
Още от категорията
Виж всички
Как да върнете блясъка на косата си? Съвети от експертите и тайните на диамантения ефект

Есенен бърнаут: Как да се справим със стреса след ваканциите
