Пловдив постоянно променя своя облик. Сградите, улиците и мостовете, Старият град и кварталите не са същите, каквито ги помнят нашите предци. Какви са били те в миналото и как изглеждат сега ще ви покажем в новата поредица „Преди и сега”. Тя ще е повод на научим заедно още любопитни детайли от историята на Пловдив, но и да направим равносметка как се развива градът ни.

Домът на културата „Борис Христов“ има любопитна история, пише PlovdivTime.bg. Тя започва далеч преди построяването на сградата, която всички пловдивчани и гости на града познават. На мястото на част от днешното здание на ул. „Гладстон“ 15 през второто десетилетие на 20 век се издигала една от най-проспериращите тютюневи фабрики в Пловдив – „Левски“. Видни пловдивски граждани основали акционерно дружество „Тютюнева банка Пловдив“ на 2 септември 1917 г.  – индустриалецът и председател на Търговско-индустриалния съюз Стефан Обрейков, лозарят и притежател на хотел "Молле" Антон Станев, бившият кмет, народен представител и тютюнев фабрикант Никола Козаров, търговецът от Хасково Гр. Гиков, директорът на Популярна банка Христо Танчев. Целта на акционерното дружество била да търгува с тютюн. Доверието към членовете на дружеството било толкова голямо, че в един момент основният капитал достигнал до впечатляващата сума от 12 млн. лв. След създаването управителният и поверителният съвет на банката закупили имот с площ 3680 квадратни метра на ул. „Гладстон“ и ул. „Авксентий Велешки“. Там построили 4-етажно здание за складове за обработка на сурови тютюни. 

По-късно базата на тютюнева фабрика "Левски" е съборена, за да бъде построен Профсъюзният дом „Стефан Кираджиев“. Издигнат е в характерната за онова време сталинистка архитектура. След 10 ноември 1989 г. пловдивчани започват да го наричат Синдикален дом, защото с решение на Министерския съвет сградата е предоставена на синдикатите. Те от своя страна го дават на пловдивската община за културни събития. След мащабен и скъпо струващ ремонт, сградата бе прекръстена на Дом на културата „Борис Христов“. 

И понеже у нас не е възможно да мине без скандали, се оказа, че по време на ремонта е унищожен безценен стенопис на големия пловдивски художник Йоан Левиев. Рисувано през 1975 г., сега на стената стои копие, изработено благодарение на факта, че Народна библиотека „Иван Вазов“ съхранява проекта на Йоан Левиев. 

Днес сградата е център на артистичната дейност на Държавна опера-Пловдив, както и сцена за гастроли на артисти от България и чужбина.

 Синдикалният дом преди

Домът на културата "Борис Христов" днес

 Старата тютюнева фабрика "Левски" и Тютюневата банка