Днешният ден се оказва последен за един велик българин, за който малцина са чували. На 27 август сутринта, преди 71 години е разстрелян Андон Калчев – лидерът на легендарната „Охрана“.

Кой е той и защо нищо не сме чували за него? Много причини има и най-вече – защото е бил неудобен за официалната ни историография.

След краха на Гърция по време на Втората световна война много села, населени с българи остават в немската и италианската окупационна зона. А организиралите се гръцки партизански отряди не смеят да щурмуват казармите, където ги чака остра съпротива. Вместо това „помпат мускули“ срещу беззащитните български селяни. Нападенията, придружени с убийства, грабежи и изнасилвания, са ежедневие. Българите многократно се обръщат към италианци и германци с молба за защита, но освен голи приказки, на практика не се случва нищо друго. В крайна сметка, за да не си „развалят рахата“, италианците решават да предоставят оръжие на българските селяни, които да се защитават от нападенията, както могат.

Ръководството на сфомираната организация „Охрана“ се поема от Андон Калчев, роден в село Жужелци, завършил в Германия, където е бил и университетски преподавател. За кратко време под негово ръководство селяните, много от които така или иначе имат опит от борбите на ВМРО успяват да се организират в стегната структура, която дава мощен отпор на партизанските чети. Свикналите да издевателстват на беззащитните хора гръцки партизани, разбират, че посягането на българските села е по-болезнено дори от стълкновенията с редовна италианска или немска войска. Болката е толкова жестока, че и днес в началото на стария град на Кавала може да се види една смехотворна табела, в която се твърди, че там са били избити хиляди гръцки патриоти от органите на „Охрана“. Смехотворна е, защото организацията е действала в Леринско и Костурско – на стотици километри от Кавала.

Значителна част от успехите на „Охрана“ се дължат именно на личността на Андон Калчев. За него благодарните българи си спомнят

Со неговото идване им се посече силата на гърците и на гъркоманите. Из цело Костурско Калчев го пречекаха като господ спасител со свирки, со венци, со тъпани, со български байраци. Во полските села ягнища колеха и кой напревар да го гости. Се чудеха на униформата му, му целуваха сабята. Беше хубавец и левент со красивата българска офицерска униформа и сабя на страни. Добро направи, ама добро не пати.

След девети септември Андон Калчев става „излишен“. Принуден е да се скрие, но е заловен от югославските комунисти, които по линия на общия си антибългарски интерес го предават на гръцките партизани. Разстрелян е в Солун на днешна дата.

След промяната на строя през 1944 година, не беше „здравословно“ да се говори много за хора като Калчев. Дори и невинните прояви не просто на възхищение, а на спомен често са коствали „профилактиране“, включително престой на зловещи места край Белене. А, както беше споменато и по-горе, историографията услужливо забравя този герой, заедно с много други.

Все пак личността му не е съвсем забравена, а благодарните българи са му посветили и песен - „Летел е орел над Костурско

Днешният ден се оказва последен за един велик българин, за който малцина са чували.

В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.