С приложение, стартирано през 2019 г., Световният ден за безопасност на храните започна да се отбелязва всяка година на 7 юни. Световният ден на продоволствената сигурност има за цел да привлече вниманието към подпомагането на предотвратяването, откриването и управлението на рисковете, причинени от храните, и допринасянето за продоволствената сигурност, здравето на хората, икономическото благосъстояние, селското стопанство, достъпа до пазара, туризма и устойчивото развитие. От друга страна, дейностите по Световния ден на безопасността на храните са ориентирани към действия и насърчават глобалното осъзнаване на безопасността на храните и призовават за действие от страна на държавите и вземащите решения, частния сектор, гражданското общество, агенциите на ООН и обществото.

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствените агенции, производителите и потребителите. Всеки има своята роля, от фермата до масата на потребителя, за да гарантира, че консумираната храна е безопасна и не вреди на човешкото здраве. Чрез Световния ден за безопасност на храните Световната здравна организация продължава усилията си да постави безопасността на храните в дневния ред на обществото и да предотврати болести, пренасяни с храни в световен мащаб.

Продоволствената сигурност е ситуацията, при която всички хора имат физически и икономически достъп до достатъчна, здравословна, безопасна и питателна храна, за да отговорят на необходимите хранителни вещества за здравословен живот. По същество безопасността на храните е четириизмерен феномен: наличност на храна, наличност на храна, качество и безопасност на храната. Продоволствената сигурност всъщност е право и всеки има право на лесен и устойчив достъп до достатъчна, безопасна и здравословна храна. Въпреки това, освен достъп до храна, храната трябва да бъде защитена по начин, който не застрашава човешкото здраве. Безопасността на храните е здравословна и полезна, без физически, химични и биологични вреди.

Тази година темата за Световния ден за безопасност на храните е безопасна храна днес за здраво утре. Тази тема подчертава настоящите и дългосрочни ползи от безопасното производство и потребление на храна за хората, земята и икономиката.

Нашата организация действа с чувство за отговорност, за да бъде с хора, които се грижат за тяхното хранене и да им помогне да направят безопасен избор на храна. В този контекст тя предоставя услуги за сертифициране на системата за безопасност на храните (FSS) в подкрепа на компаниите, които произвеждат, съхраняват, разпространяват и приготвят храна, за да докажат своите усилия в тази посока.

През 1654 г. Луи XIV е коронясан за крал на Франция.

През 1929 г. Папската държава е възстановена под името Ватикан, след като е ликвидирана през 1870 г. От тогава до сега Ватикана е отделна страна, която се намира в центъра на Рим. Ватикана е и най-малката страна в света с площ около 44 хектара и население 842 жители.

През 1982 г. имението на Елвис Пресли - Грейсленд отваря врати за посетители.

През 1988 г. е изстрелян е съветския космически апарат Союз ТМ-5, сред чийто екипаж се намира втория български космонавт Александър Александров.