Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Роджен ден днес празнуват актьорът Крис О'Донъл, певицата и актриса Ариана Гранде, актрисата Диана Танкова и певицата Преслава.

Патентован е велосипедът

Редица изобретатели допринасят за изработването на прототипа на велосипеда. През 1817 година барон Карл Драйс създава прототипа на тротинетката, която нарича „машина за бързо ходене”.  Тя много прилича на велосипед – има дървена рама, кормило и седалка. Придвижването с него ставало или чрез оттласкване от земята, или чрез крачки.

Всъщност, Денис Джонсън подобрява изобретението на Драйс и го патентова на тази дата през 1819 година.

Според историците Леонардо да Винчи е правил скици на колелета още през 1492 година. Някои обаче смятат, че те са фалшификати.

След 1860-та година французите Пиер Мишо̀ и Пиер Лалман представят нов дизайн на колелото. Педалите са на предното колело, което е много по-голямо от задното.

Хонконг става британска колония

През 1841 година територията е завладяна от Великобритания. В продължение на 100 години тя е във владение на кралството, до Втората световна война. През 1941 година Хонконг е окупиран от Япония. Четири години по-късно британците си връщат територията. Тя е върната на Китай като независим административен район през 1997 година.

Десант на руската армия през Дунав

Той е даван за пример за блестяща военна операция. През нощта на 26-ти срещу 27-ми юни 1887 сборен отряд, воден от генерал-майор Михаил Драгомиров, потегля от пристанището на село Зимнич. Десантът трябвало да бъде извършен в устието на река Текирдере (Барата), близо до Свищов. Взети са всички мерки за отвличане на вниманието на турците. Командирът Ахмед Хамди паша очаква десант при Никопол, Олтеница или Гюргево. Точното място разбират твърде късно, за да попречат на настъплението.

На 27-ми юни сутринта капитан Александър Фок изтласква противника от десния бряг на реката и отблъсква последвалата контраатака. Драгомиров превзема Свищовските височини. Драгомиров превзема Свищовските височини. Около 15:00 часа руските сили влизат в Свищов.

Княз Александър I Батенберг полага клетва

Първият български княз след Освобождението полага клетва, след като на 17 април 1879 е избран измежду трима кандидати от Великото народно събрание. Народните представители изтъкват в изборната си декларация участието му в Освободителната война.

След Съединението Русия започва кампания за неговото отстраняване. На 9 август 1886 година се извършва преврат, а князът е изпратен в Бесарабия. Император Александър III му позволява да замине в Западна Европа.

Стефан Стамболов с помощта на Сава Муткуров и верни на княза войски извършват контрапреврат и го връщат в България. Действията им обаче не срещат подкрепа нито от Русия, нито от Германия. Затова, въпреки настояването на Стамболов, князът абдикира на 26 август 1886-та и заминава за Виена.

Премиерата на филма „Треска за злато“ на Чарли Чаплин

Това е единствената няма комедия на Чаплин, снимана по готов сценарий. В главната роля е самият той, а действието се развива по време на златната треска в Юкон в края на 19-ти век.

Филмът е режисиран, продуциран, написан и монтиран от знаменития кинематографист. Той променя монтажа 27 пъти, преди да стигне до окончателната версия за премиерата в Холивуд пред 1925-та година.

Ражда се министър-председателят Димитър Попов

Той застава на чело на 81-вото правителство, останало в историята като „правителство на националното съгласие“.Управлява страната от 22 декември 1990 до 8 ноември 1991 г. По негово време е приета новата Конституция на Република България.

Попов предава премиерския пост на лидера на СДС Филип Димитров. На следващата година се кандидатира за президент, но претърпява неуспех.Умира на 5 декември 2015 година, на 88-годишна възраст.

Първата партизанска чета

Пръв партизанин става Иван Козарев от с. Добринище. На 26 юли 1941 г. двамата с Никола Парапунов създават в околностите на Разлог чета. Централната военна комисия към БРП координира дейността на партизанските отряди. В градовете се организират бойни групи, които палят складове, обслужващи германската армия и упражняват всякакъв вид саботажна дейност.  

50 държави подписват Хартата на Обединените нации

През 1945 година се подписва учредителният документ в Сан Франциско. Той влиза в сила на 24 октомври същата година.

Последният концерт на Елвис Пресли

На 26 юни Кралят на рокендрола изнася концерт на стадион „Маркет скуеър арина” в Индианополис. В продължение на малко повече от час той пее пред 18 000 души.

50 дни по-късно Елвис Пресли умира. Години наред негови почитатели се събират на бдения със свещи на стидиона. През 2001 година той е разрушен от властите. Секунди преди взрива един от бомбаджиите казва: "Дами и господа, Елвис току-що напусна сградата."