През 930 г. в Исландия е учреден най-старият парламент в света. Управляващите вождове създават събрание, наречено Алтинг (Alþingi). Тази ранна форма на парламент се свиква всяко лято в Тингветлир, където представителните вождове (Goðorðsmenn или Goðar) променят и поправят закони, решават спорове и назначават съдии. Законите не се записват, а вместо това са запаметявани от избран говорител (lögsögumaður – льогсьогумадюр). Алтингът се смята за най-стария парламент в света. Важно е да се спомене, че няма централизирана изпълнителна власт, тоест законите са прилагани само от самите хора. Това води до кървави отмъщения, които дават предостатъчно материал за създателите на исландските саги.

По време на тези мирни години Исландия се радва на непрекъснат растеж и укрепване. Колонии от този период са открити по югоизточните брегове на Гренландия и Източна Канада, а сагите като Айрикс и Гренлендинга говорят за приключенските изследователски пътешествия на заселниците.

През 1860г. в САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките престъпления. Сикрет сървис и до ден днешен пазят президента. През годините организацията променя своето име многократно, но функциите и остават същите. 

През 1882г. продължава Режима на пълномощията, когато княз Александър Батенберг управлява еднолично България. Той назначава за служебен премиер руския генерал Леонид Соболев на днешната дата. През септември 1883г. Соболев вече не е премиер, а Режимът на пълномощията приключва през декември 1883г. 


Леонид Соболев

Днес се отбелязва Международния олимпийски ден чества се от януари 1948г. след решение на Международния олимпийски комитет - МОК. Причината е, че на днешната дата през 1894г. е основат Международният олимпийски комитет в Сорбоната в Париж. Инициативата за създаването на комитета е на барон Пиер дьо Кубертен. 

Деметриус Викелас е избран за първи президент на МОК, а след това поста поема основателят дьо Кубертен от 1896г. до 1925г. 

МОК се занимава най-вече с администрирането на олимпийските игри - зимните и летните. 

Седалището на централата е в Лозана, а членове са над 205 национални олимпийски комитета. 

През 1968г. се случва една от най-големите трагедии във футбола. Фенове, които напускат стадиона се насочват към затворен изход и са притиснати до вратите от други фенове. Убита са 74 души, а над 150 са ранени. 

През 1985г. Боинг 747, летящ от Монреал до Лондон, претърпя експлозия в предния товарен отсек, причинявайки бърза декомпресия и разрушаване на самолета. Това е най-смъртоносния атентат срещу самолет. Убити са всички 329 души на борда. Втора бомба избухва в същото време на летището в Токио и убива двама души. Бомбата избухва предварително преди самолетът, за който е предназначена да избухне и това спасява стотици. Лидерът на сикхската сепаратистка организация поемат отговорност за атентатите. 

През 2004г. в Япония е разрешено клонирането на човешки ембриони за изследователски цели.

Отбелязваме и Международния ден на детските селища SOS – Годишнина от рождението на Херман Гмайнер(1919 – 1986), австрийски социален педагог, създател на модела (1949) „SOS детски селища“ за отглеждане на изоставени деца и сираци.

Днес е и Денят на държавната администрация, който се отбелязва от 2003 г. с Резолюция на ООН, приета на 20 декември 2002 г., за утвърждаване приноса на държавното управление в развитието на обществото.