Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Гибралтар реши, че ще остане зависима от Великобритания

Гибралтар е задморска територия на Великобритания, намираща се в най-южната част на Пиренейския полуостров. Включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток между Средиземно море и Атлантическия океан. Гибралтар е член на Европейския съюз чрез членството на Великобритания. През 1973 г. Великобритания се присъединява към ЕС заедно с Гибралтар (но без Нормандските острови и остров Ман). Гибралтар не е обхванат от общата селскостопанска политика на ЕС, от шенгенските споразумения, а също така не е обща митническа територия на ЕС, тъй като няма ДДС.

На 10 септември 1967 г. на референдум 99% от жителите на Гибралтар гласуват той да остане във владение на Великобритания, което разваля отношението към колонията от страна на Испания. В течение на 16 години тя държи границата с Гибралтар затворена. Дори и след нейното откриване през февруари 1985 г. проверката на испанския ГКПП отнема няколко часа в сравнение с преминаването за няколко минути на британския пункт.

Малката държава и нейното управление е много честа причина за сблъсъци между Лондон и Мадрид.

В САЩ е патентована шевната машина

На 10 септември 1846 г. американецът Илиас Хауи получава патент за разработената от него шевна машина със застопоряване на конеца. Макар и реално да не е изобретател на устройството, нововъведенията му са особено важни за развитието на индустрията. Опитите за създаване на работеща шевна машина датират от средата на XVIII век, но без особен успех.

Подписан е Сен – Жерменския договор

Сен-Жерменският договор е договор между Австрия и победителите в Първата световна война. Той е вторият по ред договор от Версайската система от договори. Изработен е от Парижката мирна конференция и е подписан на 10 септември 1919 г. в парижкото предградие Сен Тропе ан Ле.

Териториалните загуби на Австрия са огромни с оглед на австрийската част на Австро-Унгария (Цислейтания). Тя изгубва Южен Тирол и полуостров Истрия в полза на Италия, Далмация, част от Каринтия, Крайна и Босна в полза на Югославия, Галиция в полза на Полша, Буковина в полза на Румъния, както и Бохемия и Моравия, които стават част от новосъздадената Чехословакия. Антантата забранява всякаква връзка с Германия – както използването на термина „Германска Австрия“ от бъдещата австрийска държава, така и обединението с Германия (Аншлус). Австрия се задължава да поддържа професионална армия от максимум 30 000 души.

Големият адронен колайдер – чудото на съвременното научно инженерство

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN. Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 км и на дълбочина от 50 до 175 м под френско-швейцарската граница в близост до Женева. Конструкцията съдържа 1624 свръхпроводящи електромагнита, които работят при температура 1,9 K (–271,25 °C). В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни. Първият тест с ускорителя е извършен на 10 септември 2008. В единия край на тунела е пуснат протонен лъч с дебелина по-малко от човешки косъм и скорост, близка до тази на светлината.

В изследванията с колайдера се наблюдава и българско участие. Учени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН участват в експериментите с детектора Компактен мюонен соленоид (CMS) основно в две направления – в изграждането на адронния калориметър и йонните камери. Данните, набрани с този детектор, дават основание за оповестяване на вероятното откриване на Хигс бозона през юли 2012.