Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Димирът Общи е арестуван за Арабаконашкия обир

На 22 септември 1872 година българи ограбват турска пощенска кола в Арабаконашкия проход. В нея са били пренасяни данъците, събрани в Орханийско и Тетевенско.

Обирът е организиран от революционните комитети в Тетевен, Етрополе, Орхание и Правец. Инициативата е на хаджи Станьо Врабевски и Петко Милен - Страшника, които са едни от видните членове на Тетевенския комитет. Предводител става Димитър Общи - помощник на Левски. Около 14 души се включват в четата, ограбила колата. Само трима от тях са комитетски дейци - Общи, Стоян Пандура и Лечо Николов Гайдарски. 

В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се предвижда да бъде закупено оръжие за организацията.

По случайност извършителите на обира са разкрити и последователно голяма част от тях са арестувани. Сред тях е и Димитър, попаднал в ръцете на турците на 24 октомври. Последствията за революционерите са жестоки. Турците успяват да влязат в дирите на Вътрешната революционна организация. Започват масови арести.

По време на разпитите Димитър Общи прави пълни самопризнания. Не пропуска да спомене за дейността на революционните комитети и създателя на организацията Васил Левски. Поискал дори да го отведат в Цариград, за да говори лично със султана. 

Властите разбиват част от частните революционни комитети в района Ловеч-София. С разкритията властта установява самоличността и ролята на Васил Левски. 

Българите разгромяват османците при Лозенград

Това е първото голямо сражение в Източна Тракия по време на Балканската война. В продължение на три дни силите от Първа и Трета българска армия настъпват срещу османците, концентрирани около Лозенград. Сраженията започнат на 22 октомври 1912 година, а турците постепенно отстъпват неорганизирано към града, изоставяйки укрепленията си край него. 

На 24 октомври сутринта Трета армия се подготвя за окончателното овладяване на Лозенград, но командването установява, че основните османски войски са се изтеглили от града. Към 11:30 българските части, водени от Радко Димитриев, влизат в Лозенград и са тържествено посрещнати от местното българско население.

Броят на жертвите в Лозенградската операция от османска страна се оценява на около 1000 убити и 1500 пленени. От българска страна само Трета армия губи 532 убити, а 1420 са ранени.

Голямата депресия

24 октомври 1929 година е известен още като "черния четвъртък". На този ден Нюйоркската фондова борса се срива, което довежда до серия от банкрути и предизвиква световна рецесия.

Крахът на Уолстрийт от 1929 продължава до 29 октомври и слага начало на Голямата депресия.

В четвъртък, когато мехурът се пука, започва паническа продажба на акции на борсата. В този ден инвеститорите продават 12,9 млн. ценни книжа в опита си да се освободят от тях, преди съвсем да се обезценят. За една седмица борсова паника пазарът намалява общо с 40 %, а като стойност губи 30 милиарда долара – повече от разходите на правителството през Първата световна война.

Банките, които по-рано охотно финансират покупката на акции с кредити, не са в състояние да върнат дълговете си и обявяват банкрут. В същото време предприятията се лишават от възможността да ползват кредити и затварят, предизвиквайки ръст на безработицата. 

На тази дата са родени актьорът Кевин Клайн, родният писател Светослав Пейчев, политикът Екатерина Михайлова, актьорът Владимир Пенев, актрисата Жана Караиванова, вицепрезидентът Илияна Йотова, флейтистът Борислав Ясенов, музикантът от Ку-Ку Бенд Георги Милчев-Годжи, плувецът Петър Стойчев, каратистът Валери Димитров, футболистът Димо Атанасов.