Ето какво още се случва на днешния ден - 29 ноември:

През 1877 г. изобретателят Томас Едисън представя фонографа – предшественик на грамофона.

При този апарат звукът се записва чрез резец, който изменя дълбочината на пътечка, разположена по винтова линия върху цилиндър (валяк). Прослушва се с помощта на игла. Цилиндърът се върти с постоянна скорост. По-нататъшното развитие на звукозаписните апарати става, като записването и прослушването на звука е върху и от диск (плоча). Тези апарати са наречени грамофони, а дисковете за записване и прослушване на звука – грамофонни плочи.

Смяната на фонографския валяк с грамофонна плоча става не поради по-доброто качество на звука върху грамофонната плоча, а поради по-лесния и по-евтин начин на производство на дискове вместо цилиндри.

Фонограф се появява за пръв път в България още през 1879 година, а през 1892 година е първото документирано записване на българска музика. През първото десетилетие на 20 век са правени фонографски записи на народни песни, които не са оцелели до наши дни.

През 1922 Хауърд Картър отваря за посещение гробницата на Тутанкамон

Планът на гробницата предполага, че не е била създадена за царско погребение. Смята се, че по време на издълбаването ѝ, тя е трябвало да бъде пригодена за погребението на Тутанкамон. Едно от доказателствата за това е фактът, че само стените на погребалната камера са изрисувани, за разлика от останалите царски гробници, в които всички стени са изрисувани със сцени от Книгата на мъртвите.

Гробницата е била препълнена с погребални предмети, които не са били подредени, а оставени в безпорядък. Картър е имал възможността да снима гирлянди от цветя, които са се разпаднали, след като някой ги е докоснал. Изваждането на всички погребални предмети от гробницата е отнело около десетилетие, като цялото съдържание е пренесено в Египетския музей в Кайро.

Често се казва, че гробницата на Тутанкамон не е била ограбвана, но това не е вярно. В гробницата е влизано поне два пъти, при това скоро след погребението. Има ясни доказателства, че запечатаните врати са били насилвани в горните ъгли, след което по-късно запечатани отново. Смята се, че около 60% от бижутата от т.нар. „съкровище“ са били извадени. Вратата към погребалната камера и саркофазите с мумията на фараона не са били отваряни.

През 1945 г. е създадена Социалистическа федеративна република Югославия

Социалистическа федеративна република Югославия, обикновено наричана СФР Югославия или просто Югославия, е държава в Централна и Югоизточна Европа. Възниква през 1945 г. след Втората световна война и просъществува до 1992 г., когато Югославия се разпада в резултат на югославските войни. Разпростирайки се на площ от 255 804 квадратни километра на Балканите, Югославия граничи с Адриатическо море и Италия на запад, с Австрия и Унгария на север, с България и Румъния на изток и с Албания и Гърция на юг. Това е еднопартийна социалистическа държава и федерация, управлявана от Съюз на комунистите в Югославия, и има шест съставни републики: Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. В рамките на Сърбия е югославската столица Белград, както и две автономни югославски провинции: Косово и Войводина.

На днешния ден са родени:

  • 1797 г. – Гаетано Доницети, италиански композитор
  • 1849 г. – Джон Флеминг, английски физик
  • 1932 г. – Жак Ширак, президент на Франция
  • 1957 г. – Кичка Бодурова, българска естрадна певица
  • 1971 г. – Стойко Вълчев, български автомобилен състезател
  • 1976 г. – Анна Фарис, американска актриса

На днешния ден са починали:

  • 1314 г. – Филип IV, крал на Франция
  • 1378 г. – Карл IV, император на Свещената римска империя
  • 1643 г. – Клаудио Монтеверди, италиански композитор
  • 1924 г. – Джакомо Пучини, италиански композитор
  • 2010 г. – Андрей Баташов, български актьор