В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизъма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

 На днешна дата приключва земният път на един от бащите на съвременната българска армия генерал Васил Кутинчев. Роден през 1859 година в град Русе. През август 1878 година постъпва на служба в младата българска армия и посвещава остатъка от живота си на нея. През 1885 година капитан Васил Кутинчев, след  изоставянето от руските офицери,  се отправя към фронта, за да защитава Родината от вероломната сръбска агресия и взема участие в битката при Сливница и превземането на Пирот.

През Балканската война генерал Кутинчев взема участие в превземане на Лозенградските укрепления. Любопитен момент е, че същите са проектирани и построени от германски фортификатори, а фелдмаршал Фон дер Голц заявява, че тази позиция може да бъде превзета само от пруска армия, и то след тримесечна обсада. Е, българската армия не се е повлияла от комплексите на немския военен и смазва противника в движение за два дни. Историята мълчи за това дали турската държава е поискала да ѝ бъде платено обезщетение за неспазената гаранция или немците са били дотам умни, че да кажат, че тези обещания не важат срещу българите. Факт е, обаче, че френският военен министър Милеран заявява, че предпочита за съюзник 100 000 български войници, пред която и да е европейска армия, независимо от нейната численост.

Генерал Кутинчев отблъсква опита на турците да пробият българската позиция при Чаталджа и с това показва, че Османската империя оттук има само един изход на бойното поле и той е в нейна вреда. По време на Междусъюзническата война Васил Кутинчев разгромява изправилите се срещу него сръбски войски и овладява долината на р. Тимок. През Първата световна война, въпреки че е имал възможност да стане военен министър, избира да помага на българската армия в борбата за освобождението на все още поробените ни сънародници.

Животът на генерал Васил Кутинчев е пример за това как трябва да бъде обичана Родината.

TrafficNews.bg