Днес се навършват 143 години от освобождението на град Сопот.
 
На 13 януари /нов стил/ през 1878 година градът на Вазов е освободен за втори път по време на военните действия за освобождаване от вековното османско владичество, както и много други български градове, сред които Ловеч, Казанлък, Стара Загора.
 
Между двете освобождения първото – в началото на юли 1877 г., и второто – началото на 1878 г., градът изживява трагедията на башибозушките изстъпления. През юли 1877 г. в града избухва масово народно въстание. Сопотненци се бият за своята свобода три дни. Въоръженото въстание е дело на местния революционен комитет под ръководството на Хаджи Гьока Павлов, който организира отбраната на града, разказват от читалище "Иван Вазов".
 
Сопот е укрепен с две барикади – на изток към Карлово и на запад към село Ахиево (сега Анево). Сопот е градът, дал отпор на башибозушките орди със собствени сили, благодарение на стабилната защита устоява на набезите почти месец. Въпреки силната отбрана Сопот е опожарен. Жителите му бягат към Балкана, някои са избити.
 
Никое друго българско населено място в тази война не е отстоявало свободата си по този начин. Това е забележителен принос на Сопот в новата история.
 
На 1 януари /стар стил/  и 13-ти /нов/1878г.  руските войски от Централния отряд, водени от Ген. Карцов освобождават останките на опустошения ни град, което освобождение е окончателно и трайно!
 
Снимки: Читалище "Иван Вазов" - Сопот