Много известни градове от ранните люлки на цивилизацията - в Близкия изток, Китай, Индия и другаде - са изчезнали от лицето на земята. Често те са били превръщани в руини от нашествениците или изоставени от жителите поради нестабилност. Следователно онези няколко много древни града, които са достигнали до нашето време повече или по-малко невредими, са невероятно специални, защото са преодолявали безумни трудности през странната и жестока история на човечеството.

Датите на основаване на повечето от тези древни паметници все още са спорни, а голямата им възраст зависи от това как дефинирате град или селище. Някои правят разлика между официалното основаване на града и датата, когато хората за първи път са започнали да живеят в тази област на малки групи.

В много други случаи местните сгради крият археологически обекти, които биха могли да помогнат за установяване на по-точни дати, пише Grunge. Други градове често са попадали в капан в зони на конфликт и са изследвани само условно. И накрая, споровете за датиране често са обагрени с религия, политика и преследване на слава.

Всички тези градове обаче имат невероятно дълга и добре документирана история и заслужават да бъдат признати за жизненоважна част от наследството на човечеството. Сред тях е и един български град, но за това - по-късно.

Луоян, Китай

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
 Снимка: Platongkoh/Getty Images

Луоян в китайската провинция Хенан е силен кандидат за титлата най-стар град в Далечния изток. Дългогодишният му статут обаче все още е въпрос на противоречия, тъй като се смята, че е свързан с мистериозната Първа династия на Китай, династията Ся, която управлява части от Китай преди появата на писмеността.

Малкото, което знаем за тази династия Ся, идва от легендите, а някои смятат, че тя изобщо не е съществувала. Въпреки това през 1959 г. археолозите откриха хиляди сложни предмети в Ерлитоу в Луоянг, които датират от 1600 г. пр.н.е., около времето, когато се смята, че е управлявала Първата династия.

Сред находките са ценни бронзови предмети и луксозни нефритени бижута, свидетелстващи за високо организирана древна цивилизация.

Независимо дали Xia of Luoyang е легендарен или не, находките доказват, че градът е един от най-старите и важни културни обекти в Китай. В по-късната история Луоян придобива голяма слава, като няколко пъти става столица на Китай, по-специално по време на източните династии Джоу, Хан и Суй.

По време на ранния средновековен период Танг градът също така достига големи висоти като изискан мултикултурен център, изпълнен с будистки манастири и мюсюлмански джамии, както и величествени обществени сгради и градини. За съжаление Луоян е претърпял ужасно разрушение в края на периода Тан и никога вече не е бил същият, въпреки че е оцелял до наши дни.

Варанаси, Индия

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
През 2014 г. поредица от керамични находки потвърдиха, че хората са живели в района поне от 1800 г. пр.н.е.

Варанаси (Банарас) е може би най-старият обитаван град в Индия и със сигурност един от най-свещените. Разположен на река Ганг, розовочервеният град привлича посетители от цяла Индия, които се събират на брега на реката, за да отдадат последна почит на своите мъртви.

Датите на първите заселвания във Варанас са от голям интерес за индусите по целия свят, тъй като историята на града е тясно свързана с редица религиозни истории. Дори се споменава в Махабхарата. През 2014 г. поредица от керамични находки потвърдиха, че хората са живели в района поне от 1800 г. пр.н.е.

Трудно е да се разграничат фактите от измислицата, когато се говори за Варани, но будистите вярват, че Буда е проповядвал близо до града. Индусите, от друга страна, вярват, че Шива е основал селището, докато джайнистите вярват, че една от най-свещените им фигури е родена тук.

Най-важното е, че тези, които умират във Варанас, се считат за благословени, тъй като получават възможността да излязат от безкрайния цикъл на смърт и прераждане. Цялата година Варанаси е изпълнен с погребални клади, шествия на опечалени и духовни търсачи, които идват да се потопят в свещената атмосфера на града, както хората са правили в продължение на много векове.

Сур (Тир), Ливан

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: Хамдан Йошида/Shutterstock

Град Сур (Тир) в Ливан някога е бил един от най-богатите градове на земята, а днес е един от най-старите. Най-малко преди 4000 години той е бил голям град през 2000 г. пр.н.е., когато е действал като доходоносно финикийско търговско пристанище. Има различни интересни древни митове за предполагаемия божествен произход на града, някога смятан за магически свободно плаващ остров, докато не беше прикрепен към брега благодарение на изграждането на свещен храм на брега. Градът също често се споменава в Библията, както в Стария, така и в Новия завет, като място с голяма слава.

Въпреки че финикийците са построили много големи градове в Средиземноморието, Тир е един от най-важните заради известната си живописна индустрия. Лилавото багрило се прави много трудно, тъй като е един от най-редките цветове в природата, но жителите на Тир открили, че могат да боядисват тъкани в лилаво с помощта на натрошени морски охлюви. „Тирийският пурпур“ стана невероятно ценен поради своята рядкост, а тирският плат се използваше от кралските особи. Тя беше толкова ценена, че според BBC "Финикия" буквално означава "земя на лилаво".

Тирейците продължават да произвеждат скъпата си боя до Средновековието, когато са изобретени други лилави багрила. Сур се асоциира повече с по-малко бляскава риболовна индустрия през по-късните векове, но древният му блясък никога не е избледнял и все още привлича тълпи туристи днес.

Аргос, Гърция

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: Игор Зуйков/Shutterstock

Аргос е един от най-старите градове в Гърция, а хълмът Илия в Аргос е заселен от хора от каменната ера още през 3500 г. пр.н.е. Малко по-късно (около 2000 г. пр. н. е.) градът е официално заселен от финикийски и египетски заселници, които се смесват с местните гърци.

Аргос става голям град по време на микенския период от бронзовата епоха. Много преди класическите храмове и античните театри да украсят Гърция, микенските гърци са живели в по-примитивна, политически организирана група около поредица от малки дворцови комплекси на места като Аргос.

Животът на тези древни гърци е обвит в древни легенди и по-специално Аргос се споменава многократно в Илиада на Омир, древния епос за Троянската война. В поемата Омир твърди, че аргивците са били отдадени на богинята Хера и че са се борили заедно с много други гръцки градове-държави, за да освободят красивата Елена от нейните троянски похитители.

През класическата епоха Аргос, подобно на много други гръцки градове-държави, експериментира с демокрация, прави живи скулптури и участва в безкрайни дребни войни с други гърци. Подобно на други градове-държави, той в крайна сметка губи дългогодишната си независимост благодарение на пристигането на римляните, които го превърнаха в още една провинциална пустош.

Йерусалим, Израел

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: Silverjohn/Getty Images

Град Йерусалим е бил обитаван най-малко от 3500 г. пр.н.е. Много от древните му места са обстойно изследвани поради значението им за трите основни световни религии. Все още обаче има разногласия.

Например, наскоро през 2005 г. в академичните кръгове избухна дебат относно това, което някои смятат, че някога е бил дворецът на цар Давид, докато други твърдят, че това е много по-стара ханаанска структура от ранната бронзова епоха.

В самото начало на своята история цар Давид превзема Йерусалим, вероятно около 1000 г. пр.н.е. Какво е било това ранно еврейско царство и колко старо е било - подобно на много други аспекти от историята на Израел - е затънало в политически и религиозни спорове.

Историята на Йерусалим винаги е била доста бурна; първият и вторият еврейски храм са разрушени от вавилонците и римляните. С навлизането на християнството и исляма Йерусалим също става свещен град за много други нации, което означава, че той многократно е преминавал от едни ръце в други, между различни религии, понякога със сила, както по време на християнските кръстоносни походи.

Пловдив, България

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
 Снимка: Olena_z/Getty Images

Старинен Пловдив, разположен на река Марица в България, се счита за най-стария непрекъснато населен град в Европа. Построен на седем хълма, подобно на по-младия Рим, Пловдив има дълга история, тъй като в различни етапи от историята си е бил окупиран от македонци, римляни, византийци и османци. Днес невероятният Пловдивски музей съхранява удивителна колекция от не по-малко от 100 000 артефакта от няколко хилядолетия богата история.

Въпреки че историята на Пловдив датира от медната епоха, градът за първи път става известен като част от древна Тракия. Траките са издръжливи съседи на древните гърци и често се споменават в древногръцките източници. За съжаление, писанията за древна Тракия трябва да се приемат с известна доза скептицизъм, тъй като те са написани през гръцката призма.

Както и да е, независимостта на тракийския Пловдив е краткотрайна. Филип II Македонски (баща на Александър Македонски) го завладява през четвърти век, като го гърцизира дълго време и поставя началото на вековната окупация на града от различни имперски държави.

Рей, Иран

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: Alireza Javaheri/Wikimedia Commons/CC3.0

Рей е един от най-древните градове в Иран. Находки от гробната могила Cheshmeh-Ali в самия център на Рей показват, че керамиката е била произвеждана още през 5500 г. пр.н.е. А това от своя страна показва, че хората са се заселили тук още през неолита.

Въпреки че Рей е свидетел на много важни събития, включително набезите на монголските орди и възхода на исляма, най-голямата легенда е връзката му с пророка Заратустра. Според поне една традиция зороастрийският пророк, основал великата персийска религия, някога е живял в Рая преди хиляди години. Рей, който и днес е свещен град, се споменава в зороастрийската свещена книга Авеста.

По-късно градът за кратко става столица на Партската империя, един от смъртните врагове на Древен Рим. Стратегическото му местоположение също го превръща във важен военен пост малко след арабските завоевания и по време на управлението на селджукските турци. През средновековието обаче градът окончателно губи значението си в полза на Техеран, след като е брутално разграбен от монголите.

Ел Фаюм, Египет

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: Мохамед Хюсеин Юнис

Фаюм - "земя на езера" - град-оазис на река Нил, заселен за първи път около 7200 г. пр.н.е. и вече поне до 5200 г. пр.н.е. е била важна земеделска общност. В древни времена Фаюм всъщност се е състоял от няколко града, които са се сливали в продължение на много векове. Най-известният и мощен от тях е град Шедет - "Крокодилополис" за гърците.

Истинско скривалище за дивата природа, особено за бродещите крокодили, Шедет е бил дом на култа към Собек, страховит бог крокодил, почитан от древните египтяни. Божеството на Собек е старо колкото самия град, един от първите богове, появили се в древноегипетския пантеон. Бог е отговорен за плодородните води на Нил и когато Шедет за кратко става административна столица на Египет по време на 12-та династия, той се превръща в символ на кралската власт.

Другата основна причина за славата на Фаюм идва от времето му под римски контрол, когато сливането на римската и египетската култури е довело до известните портрети на мумията на Фаюм. Тези зловещи рисунки са сред най-добре запазените произведения на изкуството от древния свят и са били използвани за украса на мумии в ясно римски стил.

Ербил, Иракски Кюрдистан

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: lmascaretti/Shutterstock

Някога Ирак е бил една от люлките на човешката цивилизация, място, където много от първите градове на човечеството са възникнали по плодородните брегове на реките Тигър и Ефрат.

Въпреки това много от най-известните древни градове – Ур, Вавилон и Ниневия – днес вече не съществуват. Може да не сте чували за Ербил (Хевлер за местните жители и Арбел за древните), но този невероятно древен град расте заедно с великите и ги надживява.

Увенчан с една от най-старите и грандиозни цитадели в Близкия изток, Ербил, подобно на много градове в Близкия изток, се свързва с определено божество. Ищар, кралицата на небето, е била нещо като войнствена Афродита и някога покровителка на Ербил.

Свещеният храм на Ищар, подобно на останалите древни градове, за съжаление е погребан под няколко хилядолетия човешка дейност. По време на своя разцвет той е имал мощна репутация на място за поклонение и може дори да е бил позлатен с ярки слоеве от сребро и злато. Цитаделата в Ербил може да бъде датирана от 7000 г. пр.н.е., което я прави да се чувства доста комфортно сред най-старите градове в света.

Jbeil (Byblos), Ливан

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
Снимка: Vadim_nefedov/Getty Images

Красивият Джбейл е много древен град в Ливан, прославен от брилянтните финикийски мореплаватели. Въпреки това, древният произход на града датира много преди финикийците да станат известни. Има доказателства, че хората са живели в района още през неолита, между 4000 и 8000 г. пр.н.е.

Най-голям разцвет Джбейл достига при пристигането на Александър Македонски, когато жителите на града го превръщат в голям търговски център и забогатяват от продажбата на кедрово дърво, от което са направени древни кораби. Днес кедърът все още е изобразен на националния флаг на Ливан.

Древните жители на града наистина са го наричали "Гебал", но гърците са го наричали Библос, което на гръцки означава "книга". Това не е случайно и като цяло умните гърци са били в голям културен дълг към финикийците. Финикийците дават на гърците своята азбука, а град Библос продава папирус на гърците, който им е необходим за философски писания.

Въпреки че Джбейл по-късно беше въвлечен в християнските кръстоносни походи и съдържа някои невероятни средновековни укрепления, той никога повече не е имал политическо значение.

Дамаск, Сирия

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
 Снимка: Simongurney/Getty Images

Обсаденият Дамаск, който преживя толкова много през последното десетилетие, като че ли е привикнал с проблемите. Градът е претърпял много брутални атаки в своята невероятно дълга история. През него са минали безброй империи, брилянтна награда за всеки завоевател, прочут с лукса и приказните си градини.

Дамаск понякога се нарича най-старият град в света, въпреки че има силна конкуренция от съседния Алепо. Със сигурност обаче е в челната тройка, тъй като е обитаван от древни хора между 8000 и 10 000 г. пр.н.е.

Градът е израснал от оазиса Гута, тучна, плодородна местност, която привлича както фермерите, така и любителите на красотата. В по-нови времена се прочу с дамаските си коприни и благоуханния жасмин. Това е било идеално място за почивка и харчене на парите на пътници и търговски кервани.

Златният век на Дамаск идва през Средновековието, когато става столица на мюсюлманския Омаядски халифат. По време на своя разцвет безброй пътешественици възпяват града и в него се появява една от най-величествените джамии в света, която днес блести със златни и зелени мозайки. Това свято място се намира на истинска планина на историята, защото там е имало и римска църква, и храмът на Юпитер, и храмът на Раман-Хадад, древно божество от древни времена на античността.

Алепо (Алепо), Сирия

най-старият населен град, история, археология, изследванияцял екран
 Снимка: John Wreford/Shutterstock

Хората живеят в Алепо от около 11 000 г. пр.н.е., което го прави силен кандидат за най-стария град в света.

През 2007 г. Ройтерс съобщи, че северно от града археолозите са открили една от най-старите в света рисунки от каменната ера (на възраст над 11 000 години), както и редица инструменти и кремъчни върхове на стрели.

Но през по-голямата част от историята си съдбата на Алепо е тревожна. Въпреки че градът за кратко придобива голяма слава като средновековна столица на династията Хамданид, той също страда от множество войни и нашествия. Сред тези, които атакували и окупирали Алепо, са Александър Велики, римляни, араби, монголи и османци.