Ако сте готови за по-далечно пътешествие през уикенда, то задължително си подарете обиколка на Крушунските водопади - едно от най-живописните и красиви природни кътчета в България. Районът е богат на забележителности, както и на хотелчета, къщи за гости, ресторанти, минерален басейн.

 

Разстоянието от Пловдив до красивите водопади е около 200 км, а времето, за което се стига е около 3 часа. Пътят преминава през Беклимето, от където се открива спираща дъха гледка. След Троян маршрутът продължава към Ловеч.

Непременно се отбийте в града между планината и равнината. Разположен е между хълмовете Стратеш, Хисаря и Баш Бунар, където Балкана прелива в Дунавската равнина. Градът е възникнал върху останките на тракийското селище Мелта, а в околните пещери са открити останки от човешка дейност още от каменната ера.

Днес някои наричат Ловеч градът на люляците, но първото, с което се свързва е емблематичния покрит мост, създаден от Първомайстора – Уста Кольо Фичето.

Покритият мост е най-известната забележителност в града. Той е единственият покрит мост с търговска дейност на Балкански полуостров, а в Европа има само още 3 такива. Мостът е един от шедьоврите на Кольо Фичето. През лятото на 1925 мостът е опожарен, а 6 години по-късно е построен нов, максимално близък до оригиналния.

От южната страна на моста се намира централният площад, от който се поема към Старата част на град Ловеч, позната като квартал Вароша. Той е разположена от дясно на река Осъм.

Кварталът е разкошен – тесни, калдаръмени улици, механи, музеи, църкви и китни стари къщи, окичени с цветя. Или пък големи чорбаджийски къщи с високи чардаци и дюкянчета, а по зидовете се стели бръшлян. Квартала е стръмен и затова къщите са построени на етажи. Дюкянчетата са малки, защото по онова време основната търговия е била в покрития мост. В квартал Вароша се намират и много други забележителности, сред които е музеят „Васил Левски“, много къщи-музеи, църкви и пр. В някои от къщите все още си живеят наследниците на някогашните притежатели. Едни от къщите пък са превърнати в хотели, други в традиционни механи.

В квартал Вароша се намира средновековна крепост Хисаря. Ще трябва да се поизморите малко нагоре по калдаръмените улици, но гледката си струва. Именно на този хълм се е установило първото население на града. Интересен факт е също, че в тази крепост е подписан мирният договор между България и Византия от 1187г., с който се поставя началото на втората българска държава. В непосредствена близост е най-големият паметник на Васил Левски в България. 

 

От Ловеч Крушунските водопади отстоят на 30-на км. По пътя обаче няма как да не се отбиете през величествената Деветашка пещера. Достъпът до нея е лесен, паркирате колата на няколкостотин метра от входа.

След моста над река Осъм се открива спираща дъха гледка на пещерата. Тя е уникално творение на природата и много приятно място за разходка. Интересен факт е, че тя дълго време е била склад за горива, недостъпен за свободно посещение. Местните я наричат Окната, заради 7 те отвора на тавана. На пръв поглед човек не би заподозрял, че в това огромно, светло и просторно място изобилства от толкова разнообразен живот. В пещерата живетя 45 вида животни – земноводни, птици, бозайници, прилепи, някои от които са изключително редки и са включени в Червената книга. 

Съвременната история на пещерата е много интересна - била е склад за съхраняване на храни от държавния резерв, а по-късно - секретен военен обект с ограничен достъп. До края на 00-те там са съхранявали гориво. Именно от там са следите, които ще видите във формата на големи бетонени кръгове по пода.

Част от най-модерната история на пещерата са снимките на известната холивудска продукция - „Непобедимите 2“.

 

15 километра след Деветашката пещера се намира село Куршуна. Заради водопадите районът е богат на много къщи за гости и хотели. Част от тях дори се намират под самите водопади. Отсядайки в тях, сутрин може да се любувате на приятния шум от бързотечащите води.

За да се обходят всички забележителности покрай екопътеката са необходими около час и половина, без да се бърза. Реката на водопадите се нарича Маарата и извира от пещерата в горната част на екопътеката. Тя е дала името на цялата местност, която е обявена за природен парк.

Екопътеката има 2 „кръга“. Единият води до водопадите Синия вир и Крушунския водопад, а другият води до пещерата и Тайнственият водопад. Двата кръга са свързани единствено в началната си точка.

Синия вир.

С този водопад започва „по-лекият“ от двата кръга. Всъщност единственото „тежко“ на другия кръг е изкачването до него. Не си мислете, че е нещо стряскащо – едни 30-тина самоделни стъпала.

Ще видите също и красивите каскади, които се спускат към него и блясъка на слънцето в повърхността на водата.

Най-високият и най-красивият по екопътеката е Крушунският водопад. Висок е около 20 метра. Определено той е кулминацията на разходката. Водата се разлива по няколко тераси и се разпилява по скалите. Наистина е вълнуващо да минеш по моста пред него и да се опиташ да проследиш всеки пад.

В най-горната част на екопътеката се намира пещера Водопада. Можете да минете покрай входа на пещерата. На мястото над едноименната пещера има голяма поляна, която предоставя една прекрасна възможност за една приятна почивка сред природата.

Тръгвайки по вторият кръг, по пътя към пещера Водопада, ще минете покрай най-високата част на Тайнственият водопад. Съветвам ви да не се провирате между храстите, за да го видите отгоре, защото пътеката по много достъпен начин ще ви изведе до подножието му и края на екопътеката. Тайнственият водопад също е висок и красив. 

Вторият кръг всъщност не е кръг, защото трябва да се върнете по същия път обратно, дори имате възможност от него да излезете директно на паркинга. Пътеката е подробно обозначена, няма опасност да се загубите или да се нараните. Подходяща е и за малки деца.

 

Прибирайки се към Пловдив, непременно се отбийте през Троянският манастир. Пътят е лек и приятен, а самата обител се намира само на няколко километра встрани от главния път.

Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Разположен е в красивата долина на река Черни Осъм. Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква „Успение Пресвета Богородица”.

Наоколо има заведения за хранене, в които може да се опитат традиционни троянски храни и напитки. В комплекса има няколко магазинчета, където се продават сувенири, билки и дори плодови вина.