Популярна за хиляди любители на екотуризма, екопътеката „Бяла река“ е една от най-красивите и предпочитани места за разходка и релакс сред природата. Тя е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 км. Изградена е в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк „Централен Балкан“. Екопътеката се намира на 570 м надморска височина, а най-високата ѝ точка е на 630 м. По данни на екосдружението в Калофер всяка година по пътеката минават над 10 000 души.

Маршрутът представлява истински образователен тур из една от най-живописните части на планинския парк. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е убежище на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.

Трасето проследява ждрелото на Бяла река, пресича разпенените ѝ бързеи и оформя своеобразна осмица с денивелация в най-високата си точка около 97 м. Екопътеката има по-дълъг и по-къс маршрут. Малкият кръг на „осмицата“ стига до Манастирския бент и е достъпен дори за трудноподвижни туристи. Вторият кръг е по-дълъг и изисква повече усилия.

Екопътеката „Бялата река“ се намира на точно 8 км от Калофер. До нея се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“. Зад обителта, на разстояние от около 200 м, е входът на Националния парк и на комплекс „Бяла река“, който включва т.нар. Бивак „Бяла река“ и Детски център за оцеляване сред природата „Джендема“.

Съоръжението е изградено и се поддържа от дирекцията на парка, за да популяризира природното богатство на тази защитена територия. Екопътеката минава по 8 моста с обща дължина около 80 м, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по над 85 м дървени стълби и платформи. 7 модула по екопътеката и двете интепретативни теми „Ждрелото на Бяла река“ и „Дендрология“ разказват за дивия свят в парка.

Калоферският мъжки манастир, който е отправна точка за екскурзията, е разрушаван на два пъти от турците. Основан е през 1640 г., опустошаван е от кърджалиите, но през 1819 г. е възобновен.

Тогава е издигната и сегашната църква. През 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война, манастирът е сринат за пореден път до основи. През 1881 г. обителта отново е възстановена от тревненския майстор Генчо Кънев и в този си вид остава до ден днешен. Последната реставрация на Калоферския манастир е от 1981 г. като част от дейностите, свързани с честването на 1 300 години от основаването на българската държава. Храмовият празник е на 8 септември.

Национален парк „Централен Балкан“ е разположен в сърцето на България, в централните и най-високи части на Стара планина. Тук се опазват саморегулиращи се екосистеми с изключително биологично разнообразие, както и местообитания на редки и застрашени видове. Общата площ на парка е 72 021,07 хектара. Най-високият връх е Ботев – 2 376 м. Най-ниската точка е близо до Карлово, около 500 м надморска височина. Общата дължина на парка е 85 км, а средната ширина – 10 км. Общата дължина на туристическите маршрути в Национален парк „Централен Балкан“ е 470 км.

Използвани са материали от сайта kalofer.bg