Татуировките винаги са били сред най-обсъжданите теми в сферата на изкуството. Хората или ги обичат, или са твърдо против тях. Някои ги приемат, но никога не биха си направили. В обществото татуираните са приемани като бунтари, въпреки че изкуството набира все повече популярност сред хора от различни възрасти, професии и краища на света.

"Лошите хора все още са татуирани. Стереотипът започва да се изтърква, защото все повече хора, които не се занимават с престъпни дейности, си правят татуировки. Въпреки това, той няма как да изчезне напълно", заяви пред TrafficNews татуистът Димитриян Иванов.

Димитриян е собственик на тату студиото „Мастилница”, което отваря врати през 2014 г. . Идеята на името е да напомня за татуировки, но и да звучи като стар български занаят, споделя Иванов.

"Най-дългата ми тату сесия продължи 9 часа, което беше изключително изтощително и за мен като татуист, и за човека, който се татуираше. За толкова дълъг период от време кожата и организмът започват да се претоварват. Върху една татуировка не трябва да се работи повече от 4 часа", коментира собственикът на "Мастилница".

Сред най-необичайните му татуировки са лунички по лицето на колежка, защото това не е сред най-типичните идеи.

Димитриян учи анимация, но се влюбва в тату изкуството. По думите му още в момента, в който хваща машинката, осъзнава, че иска да се занимава точно с това. Според него татусите са интересен начин да изразиш себе си, да промениш тялото си, без това да пречи на начина ти на живот.

Понякога най-любимата част от дадена татуировка е работата по дизайна. В много от случаите пък е направата на самия татус, но щастието в очите на клиента, когато види крайния резултат, винаги е любим момент, сподели още Димитриян.

Според него хората често не си дават сметка, че има причина тату студиата да не работят с непълнолетни. В много случаи идеите, които имаме в по-ранна възраст се оказват краткотрайни, въпреки че тогава сме ги приемали за вечни. В резултат на това татуировките трябва да бъдат покрити. Въпросният процес е сложен, особено когато контурите са дълбоки или е използвано голямо количество черен цвят. Друг татуси, който често се налага да бъдат покрити, са имената. Това е неизбежно, когато дадена двойка се раздели, смятат професионалистите. 

Преди и след

"Аз отказвам да татуирам имена. Хората не осъзнават, че татуировките наистина остават за цял живот. Наистина пожелавам на двойките да останат заедно, но не поемам тази отговорност", каза Нели Друмева.

Тя сподели, че понякога при избора на татуировка хората са повлияни от емоциите си. Често те решават да се татуират докато минават през труден за тях момент. В подобни случаи е по-добре да се изчака да мине достатъчно време, за да може татуировката да е добре обмислена, а не импулсивна, съветва Нели.

Сред любимите обекти за рисуване на Нели са животните и цветята. Един от най-възрастните й клиенти е 69-годишна жена, която си е татуирала слонче на крака.

"За мен татуировките са картини по човешкото тяло, затова приемам себе си като артист", каза Нели, която е илюстратор по образование.

За да си добър татуист не е нужно да си дипломиран художник. Но не е достатъчно просто да разчиташ на таланта си, трябва да се стремиш да го усъвършенстваш, коментира Нели.