Във връзка с желанието на Камарата на архитектите в България за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), Trafficnews.bg се срещна със зам.-председателят ѝ арх. Петкана Бакалова.

Пред нашата камера, тя заяви, че тяхната инициатива е за отмяна на ЗУТ и за изготвянето на изцяло ново законодателство в тази област.

"Междувременно искаме да бъдат направени промени в ЗУТ, които да отпушат инвестиционния процес, тъй като прилагането на тази концепция и разписването на ново законодателство ще отнеме между 2 и 3 години. През това време ситуацията не може да остане така. Изключително затруднен е инвестиционния процес в момента, той е блокиран. Невъзможно е на практика да се стори", обясни арх. Петканова.

По думите и законът е натоварен със страшно много поправки и различни тълкувания. Налице са противоречиви текстове, тежки административни процедури и свръхрегулация на този процес. 

"Един основен проблем на нашия закон е, че той има разрешителен характер. Тоест, в момента, в който си помислите нещо, свързано с инвестиция, вие трябва да искате разрешение. Това, което ние искаме да се промени е законът да има забранителен характер, т.с. ограниченията да бъдат ясно дефинирани и всичко друго да е позволено по презумция", добави арх. Бакалова.

Според нея интензитетът на контрола в строителството трябва да са върху строителството и експлоатацията, а не върху проектната част.

"В момента държава не контролира обществения интерес, тя контролира всичко. Това е свръхрегулация. В момента държавата проверява дали сифонът на банята е поставен правилно, а това не е нейна работа", каза още тя.

По думите и трябва да има различни изисквания за различни типове обекти, тъй като в момента те са уеднаквени, независимо дали става въпрос за болница, кокошарник или летище. Тази еднаквост е породена от добавките и промените в ЗУТ, част от които са лобистки.

"Това си е една тенденция на тоталитарната държава. ЗУТ наследява принципите, по които е управлявана социалистическа България - свръхконтрол върху всяко нещо, проверка още на ниво мисъл", поясни тя.

Освен това от КАБ предлагат новото законодателство да бъде оформено в кодекс, защото в момента освен ЗУТ, още 400 нормативни акта са свързани с устройство на територията и строителство. 

"В момента е невъзможно да се работи", обясни още арх. Бакалова.

"Настояваме за разрешителен характер на идейна фаза и регистрационен режим на работната фаза. Абсурден е климатът. Това не може да продължава така. Не може да се работи, не може 90% от услилията на архитектите и инженерите да отиват в това да съгласуват проектната документация, вместо да я създават", каза в заключение тя.