Конфликт между старите и новите страни членки в транспортния сектор може да доведе до сериозна колизия в бранша, предупреди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.  Причината е, че Франция, Германия, Белгия и Австрия подготвят пакет от мерки в европейското законодателство, с които буквално да унищожат бизнеса на превозвачите от Централна и Източна Европа.

TrafficNews.bg вече писа, че във Франция от месеци има тормоз над пловдивски шофьори на тирове, които са принудени ежедневно да плащат огромни глоби без доказана вина, а често товарите им биват откраднати.

Подобни мерки предприемат и в другите държави от Западна Европа. В момента обаче те противоречат на европейското законодателство, но не се знае докога.  От 31 май за обсъждане в Европейския парламент е входиран транспортен пакт, който да нанесе корекции на  трите основни регламента за транспортната дейност. Там буквално се пренасят всичките тези национални мерки от  Франция, Австрия и Германия  в целия Европейски съюз.

„Целта е превозвачите от България и Източна Европа да бъдем изгонени от техните държави, както и да бъдем неконкурентни. След това пък старите членки да вземат нашите шофьори, тъй като и при тях има недостиг. Така пазарът ще бъде изцяло фрагментиран – всички превозвачи ще карат само в държавите си”, каза Арабаджиев.

Транспортният министър Ивайло Московски вече е взел позиция по казуса. Той е защитил българските превозвачи от новите промени в съвместна декларация заедно с Полша, Румъния Чехия, Унгария, Словакия, Литва и Латвия.

„Очакваме дълги и тежки разговори, но не можем да приемем така направите промени. Направихме и алианс с превозвачи Румъния, Полша и Литва, очакваме още страни да се включат”, заяви Арабаджиев.  Той заяви, че не е доволен и от реакцията на българските евродепутати. Превозвачите са изпратили по 3 писма на всички 17 депутати в ЕП, но само двама са реагирали – това са Петър Курумбашев и Ангел Джамбазки.

Вижте повече в следващото ВИДЕО: