Безспорно българската ракията има своите положителни качества, но като всяко нещо и тя си има своите недостатъци. Основният проблем при производството на висококачествените алкохолни питиета е начинът на тяхното дестилиране. В някои продукти, които подлежат на тази технологична обработка са открити вещества близки до ацетона, което на вкус прави някои алкохолни напитки неприятни за консумация. Липсата на хигиена и използването на некачествени плодове са сред останалите несъвършенства в производството на традиционното българско питие, отбелязаха организаторите на конкурса Spirits Selection 2018, който се провежда до 25 август в Пловдив.

Организаторите на събитието от световен ранг заявиха, че ракията е много интересна категория напитка. За тях е било трудно да разберат какво всъщност представлява тя. За целта три майсторски класове, посветени на този алкохол са представили различните видове ракия, технологичните процеси за производството й, как да бъдат разпознавани различните видове според плода, от който са произведени и как питието да се съчетава с храната. 

Днешният потребител иска да знае какво консумира, кой е производителят, какво има в напитката. Така хората се завръщат към корените си, подчерта директорът на Spirits Selection Тиери Хейнс. По думите му на глобално ниво една от ключовите думи в момента, що се касае за високоалкохолните напитки е автентичност. България може да предложи всичко това, защото тук има продукти, които могат да предложат това качество. Страната може да предложи така наречените продукти „крафт”, които създават усещането за мястото и производството им има съответната традиция. Като „крафт” продукт експертите определиха традиционната българска ракия. Наблюденията им са, че това питие трябва да бъде рекламирано по света, за да придобие по-голяма популярност.

 

За втори път организаторите на Spirits Selection са в България. През 2016 година се проведе конкурсът за вино Concours Mondial de Bruxelles 2016 и това е една от първите причини събитието да бъде отново в Пловдив. Още тогава са изградени добрите отношения между организаторите на конкурса и Община Пловдив и за това решихме да се върнем и да организираме втория конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection 2018, заяви Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles и създател на Spirits Selection .

Втората причина да бъдем тук е, че България е много интересна държава за производство на спиртни напитки. Годишно в страната се произвеждат 180 милиона литра и това количество може да бъде разпределено в два стила високоалкохолни напитки с международна категория и такива произведени на местно ниво. Тенденциите от последните години показват, че съвременният потребител търси автентични по вкус и вид напитки и България може да предложи това, подчерта специалистът.

И днес 80 международни експерти от 20 страни оценяваха повече от 1300 напитки, произведени в 50 държави. Българските производители участват с 47 мостри, като 20 от тях са произведени в Тракийската низина. Резултатите от конкурса ще станат ясни на 6 септември. Утре на специална церемония, Пловдив ще предаде домакинството на следващата държава, в която ще се проведе Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Вечерта на 23 август, на Античния театър за гостите на конкурса и за пловдивчани, концерт ще изнесе Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Какво заявиха по време на пресконференцията зам.-кметът Розалин Петков, представителят на Spirits Selection и Concours Mondial в България Меглена Михова и директорът на Spirits Selection Тиери Хейнс, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: