Пловдивчанин успя да осъди Община Пловдив за 310 лева заради поставяне на скоба на автомобила му. Въпреки че той е бил в нарушение, защитата му успяла да намери дупка в нормативните документи, заради която административната мярка била отменена. Нещо повече – заради въпросната дупка всеки може да обжалва поставянето му на скоба, независимо че е в нарушение.

Пловдивчанинът паркирал автомобила си рено в Синя зона през ноември 2017 година. Той обаче объркал една от буквите в есесмеса и му била поставена скоба от служители на ОП „Паркиране и репатриране”.

Той е обжалвал принудителната административната мярка и е поискал да му се възстанови таксата от 30 лева. Съдът е отказал второто искане на мъжа, тъй като то представлявало обезщетение за имуществени вреди, което не е предмет на заведеното дело.

По първото му искане обаче съдът е отсъдил в негова полза. Магистратите пишат в мотивите си, че нарушението на пловдивчанина е неоспоримо. Нормативната уредба обаче не позволява на служителите на ОП „Паркиране и репатриране” да слагат скоби.

Причината -  според наредбата, гласувана от Общинския съвет, е записано, че контролът по нарушенията и  поставянето на блокиращите устройства се осъществява от кмета на Община Пловдив или чрез определено с негова писмена заповед звено на общината и длъжностни лица.

В заповедта на кмета е посочено, че контролът по осъществяване на въпросната наредба се осъществява от ОП „Паркиране и репатриране”. От своя страна общинското предприятие е назначило служители на длъжностите „скобар” и „инкасатор”.

Според наредбата обаче е необходимо не само определяне на звено от кмета на общината със заповед, което може да извършва поставяне на "скоба". Във въпросната заповед трябва да се посочат и длъжностните лица, които да извършват поставянето на скобите, обясняват магистратите.

Само по себе си длъжностната характеристика не дава право на скобарите да извършват задълженията си. Поради пропуска към днешна дата единствено кметът на Пловдив може да слага скобите по колите, които не са заплатили престоя си в Синя зона.

Решението на Административен съд подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.