Едно от най-мистичните места в цяла България – Деветашката пещера, крие тайни на извънземни цивилизации, разказват посветени в свръхестественото. Мистериозните отвори по нея, за които от десетки години изследователите не могат да намерят обяснение, всъщност са причинени от летящи чинии, които кацнали там много отдавна, твърдят уфолози.

Според легендите величествената галерия, която се разширява и образува най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров, всъщност от хилядолетия е притегателна сила за извънземни пришълци. Заради необикновената й енергия неслучайно е една от най-интересните дестинации за туристи от цял свят, обясняват запознати. Посетителите и до днес остават изумени от странните релефни кръгове по стените.

След като се прочу по света благодарение на снимките на „Непобедимите 2“ в нея, сега през уикендите тя се пълни с любопитни хора, дошли специално, за да се докоснат до необикновената й сила. Туристите са привлечени и от 14-те извора в пещерата, от които се вярва, че блика лековита вода.

В Деветашката пещера са събрани впечатляващи исторически сведения и находки, които рядко може да се видят на едно място.

Големите размери на пещерата, осветена от седемте необикновени отвора и на голяма дълбочина са привличали хората от дълбока древност. Открити са доказателства, че пещерата е била населявана от хора от седем епохи – от старокаменната (преди около 70 000 години) чак до Средновековието.

Домовете на предците ни там били изградени от дървен плет, намазан с кал и покрит със слама. В жилищата имало огнище, както и разнообразни глинени съдове. Открити са и много различни погребения, характерни за съответните епохи.

През римската епоха в централната част на Деветашката пещера над малко естествено изворче е било изградено светилище. Сред останките от него е намерена оброчна плоча с изображение на Артемида, яздеща сърна.

През Средновековието пещерата вече не е обитавана постоянно, а само като убежище при опасност.

Деветашката пещера е най-богатото пещерно археологическо находище у нас и едно от трите най-големи местообитания на прилепи в Европа – над 35 000. През 1996 г. е обявена за природна забележителност и е забранено прогонването и убиването на прилепите, както и всякакви дейности, които могат да ги обезпокоят.

Но при снимките на холивудската суперпродукция кинаджиите проникват и в тъмните помещения на пещерата, където зимуват най-многобройните колонии прилепи.

Експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей правят оглед в пещерата след края на снимките и установяват, че има много мъртви прилепи. Защото те освен от болест и старост умират и от безпокойство.

През 2011 г. в нея бяха заснети сцени от филма „Непобедимите 2“, събрал екшън звездите на американското кино Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод ван Дам и Чък Норис.

Секретен военен склад за гориво

Местни хора разказват, че германците складирали в пещерата боеприпаси, но през есента на 1944 г. им се наложило да се изтеглят набързо и нямали време да ги изнесат, затова решили да ги затрупат, като я взривят. Опънали дълъг шнур, за да я гръмнат от разстояние. Но местен овчар се препънал в кабела и без да знае за какво е там, срязал голямо парче от него и си го прибрал. Така, без да иска, спасил пещерата.

През петдесетте години пещерата е използвана за секретен военен обект, където е било съхранявано гориво, а според легендите там всъщност през цялото време са правени опити с извънземни. Заради превръщането на пещерата в склад археолозите Васил Миков и Николай Джамбазов правят разкопки, но са принудени да бързат и проучват много малка част. Цяло военно поделение е изпратено до пещерата, за да охранява склад,а и чак до началото на 90-те години достъпът на цивилни до нея е забранен.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg