Пловдивчанка, майка на момченце в първи клас, изрази своето възмущение от безплатните закуски, които синът й получава в училище. Малчуганът се върнал с кроасан, а при внимателен преглед Надя Иванова установила че кифлата е made in Macedonia, а в състави й влизат маргарин и десетина консерванта. "Тази закуска е всичко друго, но не й здравословна. Синът ми не е някакво претенциозно дете, но категорично отказва да яде от тези закуски. Баничките били с кисело сирене, сокчетата, които им раздават, са с някакви надписи на китайски" коментира майката на детето , което учи в училище "Свети Седмочисленици".
Ето какво написа пловдивчанката във Фейсбук:
Днес синът ми донесе безплатната закуска, която им дават в училище. Досега не съм се заглеждала, но реших да видя съдържанието на кроасана. Направи ми впечатление, че кифлата е произведена в Македония и цялата опаковка е на чужд език, а в единият край на малко бяло листче с многоооооо ситни букви е написано на български. С помощта на лупа и многоооо усилия се опитах да прочета и ще споделя какво точно прочетох:
Кроасан с лешников пълнеж
Съдържание: брашно, маргарин (нехидро.растителни мазнини), сол, Е 471, антиоксиданти – Е330, Е 320, Е 310, консерванти Е 202, Е 200, ароматизатори, оцветители, Е 160, набухватели, Е 471, Е 481, средство срещу бучки в тестото, Е 170, ензимен комплекс, Е 300, глюкоза, Е 420, обезмаслено мляко на прах, яйца на прах и т.н. т.н. т.н. (не ми се чете).......
Много се говори за Е-тата в храните. Знаех, че са вредни, опасни, но никога не съм се зачитала подробно.
Е 310 – протил (пропилгалат) добавка към храните за дом.любимци. Добавя се към парфюми, сапуни, гримове, към лепила, смазочни материали. Предизвиква астма, раздразнение на стомаха, алергии и др.
Е 471 – Емулгатор – дава възможност за смесване на вещества, които на практика не могат да бъдат смесени. Вреди на черният дроб и жлъчката. Добавката увеличава калоричността на продуктите.
Е 320 – Бугил хидрокси анизол – Запазва целостта на продукта и увеличава срока на годност (не ми се пише какво причинява).
Е 330 – Лимонена киселина. На практика уж безвредна. Използва се и в почистващите препарати, сокове, напитки, козметика и др. При по големи количества образува кариеси, вреди на венците и зъбите, предизвиква кашлица.
Е 202 – Калиев сорбат - за предотвратяване на плесени – удължава срока на продуктите ..........
Е 160 – Оцветители – алфа, бета, гама каротини – предразполага за проблеми с белите дробове и простатата.....
Е 200 – Сорбинова киселина – консервант – може да предизвика кожни раздразнения и унищожава витамин В 12
Е 300 – Аскорбинова киселина – влияе върху хормоните
Е 282 – Калциев пропионат – трупа се в организма и може да предизвика главоболие и др.тежки болести. Не се препоръчва на хипертоници.
Е 420 – Сорбитол – стабилизатор – в САЩ се счита за опасно. Създава проблеми с очите, стомаха и др.
Е 481 – Натриев стеароил – лактилат – проблеми – стомашни и чернодробни
Е 170 – Калциев карбонат - обикновен бял варовик – Играе роля за съсирване кръвта. Използва се за направа на хартия, стъкла, пластмасови изделия, почистващи препарати и др.
Пише, че в малки количества Е-тата не са вредни. Но едва ли има човек, който си води записки от кое колко яде.... И това не е само в тази закуска. Това е във всяка храна и храничка около нас..... Как можем да ограничим децата да не ядат и до кога. Как тогава те ще са здрави, а ние също???? Това сме го допуснали ние – купувайки, за да може определен брой хора да печелят. Защо до нито едно училище няма Закусвалня за бързо хранене, а само пици и дюнери? Защо столовете в училищата са под всякаква критика? Защо в държавните и общински структури – училища, детски градини, фирми и т.н. всичко е от най-евтиното и с най-лошо качество – защото никой не се оплаква, никой не надига глас.... Всички се примиряваме....
Спирам до тук
Всеки сам да си направи извод.....