Японците често преживяват ужаса от разрушителни земетресения, но до неотдавна, дори в подредена Япония, липсвал регистър на убежищата при бедствия. Запознайте се с Кей Шимада и неговите разработки. Кей Шимада е предприемач-иноватор от Ню Йорк с японски корени. По технологиите се запалва покрай баща си, който е инженер, разказва Нова телевизия. Шимада е в България, за да представи електронен анализатор на емоциите. Показва ни какво всъщност прави четецът на настроенията.

„Ето този сензор събира данни за емоциите ви. След това тази информация се изпраща чрез Bluetooth за обработка и анализ в приложение на вашето мобилно устройство, в случая таблет”, обяснява Кей Шимада. „Анализаторът търси да засече импулси, които след това интерпретира и разпределя в пет категории: интерес, страх, концентрация, стрес и спокойствие”.

„Това устройство намира широка употреба в бизнеса – например да се онагледи как един клиент би реагирал на определен вид дизайн на стока. А защо не и нещо по-простичко – ресторантьорът да разбере дали суфлето със сирене, което ти поднася в заведение, ти харесва”, коментира Кей Шамида.

Той решава да създаде информационна система за евакуация и управление на кризи, след като Япония дава хиляди жертви при земетресението край Токио през 1995 г. и ядрената авария във Фукушима през 2011 г.

„Установихме, че в Япония към онзи момент липсваше единна национална база данни за броя на евакуационните убежища. С близък приятел разработихме приложение за смарт устройства, което да упътва гражданите към най-близкото евакуационно убежище по време на земетресения. Ние сме съсредоточени само върху публикуването на възможно най-достоверната информация относно места за евакуация”, обясни Шамида.

Японският новатор не е за първи път в България.

„Това е четвъртият ми път. По-малкият ми брат е женен за българка. Имаме роднини в Стара Загора и София”, разказва предприемачът.