Пиратството в България не е новост, дори напротив. Родината ни продължава да е в черния списък на САЩ за страни, незачитащи авторското право.

Само допреди малко повече от десетилетие България беше първа пиратска мощ във всички ранглисти, вкючително и списък 301, по непозволено прилагане на предпазено от авторското право наличие.

Как изглежда обаче родният пазар в момента и успяха ли платформите на големите компании за онлайн филми и сериали да променят навиците на родния потребител, който доскоро беше известен като един от най-големите пирати в Европа? Отговорът на този въпрос трудно може да бъде даден без да са разгледани някои основни аспекти като удобство, достъпност, ексклузивност, превод, появата на нелегалните онлайн платформи и други.

Интерактивните възможности на тези платформи са всъщност основната причина, да бъдат предпочетени от потребителите. 

Добре организирана библиотека с филтри по жанрове, възможност за създаване на плейлисти, възможност за пренасяне на личния профил по всяко време на различни устройства са само малка част от предиствата, котио предлагат на потребителя. Но остава основният проблем с ексклузивността. 

Почти всички големи мултимедийни компании, филмови студиа и дори телевизии пускат или подготвят свои стрийминг услуги. Като до голяма степен се насочват основно към сериалите.

Netflix

Неоспорим факт е че Netflix зададе правилата на играта със собствени продукции като изкара няколко култoви залавия за последните 10 години. Разбира се, няма как да не започнем със Stranger Things.  Разкошен, с полъх от 80-те, с вдъхновението на Dungeons & Dragons, сериалът буквално предизвика истерия. И съвсем заслужено си проправя място до Squid games. Този южнокорейски сериал се превърна в културен феномен. Той експлодира в стрийминг класациите на Netflix след пускането си през 2021 г., за да се превърне в най-гледаното шоу в историята на платформата. Това е постижение, което става още по-удивително предвид темата. 

В челната десятка се намества и The Witcher. Сериалът с участието на Хенри Кавил отговаря на въпрос, който никой не се е сетил да зададе: Ами ако Game of Thrones не се приема толкова сериозно? Малко е закачливо, но дизайнът на продукцията е страхотен и Кавил се посвещава напълно на всичко, което прави продукцията толкова известна. 

Но! Game of Thrones се приема на серозно! 

В много отношения Game of Thrones промени фундаментално телевизионния пейзаж в началото на 2010. Много преди Netflix да похарчи стотици милиони долари за предавания като Stranger Things или Amazon Prime с Lord of the Rings: The Rings of Power, HBO постави стандарта за създаване на епични фентъзи филми с осем новаторски сезона на Game of Thrones. С изключитлна сюжетна линия и зашеметяващо кинематографско изпълнение, сериалът взриви класациите. А и се првърна в най-предпочитания средновековен фентъзи епос.

Westworld, Chernobyl и Euphoria са част от заглавията на HBO Max, които бележат изключителен успех и няма как да бъдат пропуснати, когато говорим за ексклузивното съдържание на платформата. 

Но не можем да не споменем и златните класики като Sex and the city и True blood, които се превърхана в емблематични за цяло едно поколение. 

Amazon Prime

И все пак, Lord of the Rings: The Rings of Power е най-скъпия сериал в света. Да, това е най-скъпото телевизионно шоу, правено някога, с прогнозен бюджет от над 480 милиона долара само за първия сезон от осем епизода. Тази предистория на „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ обаче поставя тези пари на екрана с някои впечатляващи визуални ефекти. По-изненадващо е, че съставът на героите и цялостният сюжет на този първи сезон всъщност са доста забавни и ангажиращи. Сериалът вече е подновен за втори сезон.

И като споменахме Amazon Prime, не можем да не му отдадем заслуженото за култовите заглавия като Good Omens или The Wheel of Time. Сериалът по идея на Робърт Джордан, Брандън Сандерсън се превърна в най-дълго очакваната и дискутирана продукция. И който раздели фенската маса на поредицата на два лагера. 

Пазарът през 2022 година у нас обаче сериозно се промени с влизането от тази година на един от най-сериозните играчи на Запад. Стрийминг услугата Disney+ стъпи в България официално на 14 юни 2022 година. 

От всички компании, които влизат в стрийминг войните, Disney има значителни предимства с Disney+. Може да черпи от дълбоко хранилище на собствените си анимационни филми и филми на живо и от популярни предавания в собствените си мрежи - както и от фирмени като Marvel, Pixar, National Geographic и Star Wars. The Mandalorian, Doctor Strange and the Multiverse of Madness, Obi-Wan Kenobi, Ms. Marvel, Light & Magic, Once Upon a Time са само част от изключително нашумелите и търсените заглавия на платформата, коити са намерили място в различни класации на най-гледани продукции. 

И докато голямото разнообразие обикновено е нещо полезно за всеки пазар, то в случая има и известни негативни последици.

Повечето продукции са ексклузивни за различните стрийминг платформи и за някои потребители е много трудно да се абонират за всичко, което искат да гледат“, коментира шефът на анти-пиратската организацията „Мусо“ Анди Чатърли през „Индипендънт.

Всяка една платформа продуцира собствени продукции и ги пази само за себе си. Тоест, за да имаш достъп до всички продукции е нужно да имаш абонамент към всяка една платформа. Цените на месец за съответните платформи варират както следва: Netflix - 7.99 до 11.99 евро; HBO Max - 4.99 евро; Disney+ - 7.99евро; Amazon Prime - 5.99 евро. 

С по-голямото търсене на стрийминг услуги, експерти алармират, че пиратството също ще се ориентира към този тип платформи. Причините за това са главно стопански - при междинна заплата към този миг от към 700-800 лв. родният фен мъчно може да отдели от бюджета си, с цел да купува филмите, които гледа. Много от потребителите онлайн не могат да си позволят да плащат между 60 и  100 лева за достъп до съдържанието на всички стрийминг платформи и съвсем естествено се обръщат към пиратство, коментират различни организации.

Според различните наблюдения на родния пазар, все повече потребители в страната ползват две или повече подобни услуги, за които плащат месечен абонамент.

Един от основните проблеми обаче е че в България има достъп до всички платформи, но... има такива, към които може да се абонираш, но те не са преведени на български език. Това означава, че единственият начин да гледаш някои продукции е, като преминеш към сивия сектор.

Нелегалните онлайн платформи дават безплатен достъп до хиляди откраднати филми и сериали, като някои от тях са част от портфолиото на „Нетфликс“, ”HBO MAX”, „Амазон Прайм“ и „Дисни+“. А причините за това са основно финансови. И докато не разработи друга по-успешна система за предлагане на тези услуги, прибягването до "безплатният обяд" ще е неизбежно.