Почти 14 години след изчезването си, Сатоши Накамото, анонимният създател на биткойн, все още има влияние върху криптовалутата. В петък миналата седмица протоколът, разработен от Накамото задейства това, което е известно като „разполовяване“ на биткойни (или „халвинг“) – процес, който съвпадна с повишенията на цените на валутата.

„Халвинг“ е значимо събитие в криптосредите, което се случва приблизително на всеки четири години.

След преполовяването пазарното представяне на Биткойн остана относително стабилно, като отбеляза лек спад от 0,47% до 63 747 щатски долара.

Какво е биткойн халвинг и как влияе на цената на криптовалутата?

 

Ентусиастите на биткойн с нетърпение очакваха това събитие, което е част от основната технология на криптовалутата, насочена към намаляване скоростта на създаване на нови биткойни.

За някои привърженици на криптовалутата халвингът подчертава стойността на биткойн като все по-оскъден актив. При създаването Накамото е определил ограничено количество от 21 милиона биткойна. Скептиците обаче възприемат халвинга като просто техническа промяна, рекламирана от спекуланти, за да надуят изкуствено стойността на виртуалната валута.

Процесът на преполовяване води до намаляване на наградите, получавани от копачите на криптовалута за създаване на нови токени, като по този начин прави по-скъпо за тях въвеждането на нови биткойни в обращение.

Халвингът намалява предлагането на нови биткойни, което на теория би трябвало да увеличи цената. Икономическа аксиома е, че ако търсенето на даден актив остане стабилно, докато предлагането му намалява, цената му трябва да се покачи.

 

Последните три халвинга – през 2020 г., 2016 г. и 2012 г. – доведоха до средно увеличение на цените от 16% през следващите 60 дни, според данни на фирмата за изследване на активи 10x Research. Халвингът през 2016 г. доведе до спад от 6% през следващите 60 дни, въпреки че след това се повиши силно през 2017 г.

Маркус Тилен, ръководител на изследванията в 10x казва, че халвингът е „свързан с увеличения на цените поради намалено предлагане“, но инвеститорите ще трябва да изчакат ценови пик, който обикновено идва около 500 дни след халвинг.

През последните седмици биткойнът падна рязко от неотдавнашния рекорден връх от над $70 000 до около $62 000, но остава силно представящ се актив, с 40% ръст досега през 2024 г. и повече от два пъти повече, отколкото беше по същото време през предходната година.

Струва си да се отбележи, че докато цените в крайна сметка се повишиха след халвинга през 2016 г. и 2020 г., те претърпяха продължителни спадове – така наречените „крипто зими“ през 2018 г. и 2022 г., когато цените претърпяха продължителен спад.

„Настройката изглежда наистина позната от минали случаи, когато е имало много рязко покачване и формира пик“, казва Нийл Уилсън, главен анализатор в брокерската фирма Finalto. Анализатори от Deutsche Bank написаха в четвъртък, че халвингът е „вече частично оценен от пазара“ и че те „не очакват цените да се повишат значително след него“.

Ще има ли отрицателно въздействие?

Компаниите за добив на биткойни, които поемат разходите за енергия и оборудване за валидиране на трансакции, са изправени пред финансов удар, тъй като възнаграждението им намалява.

Андрю О'Нийл, управляващ директор на изследователската лаборатория за цифрови активи в компанията за кредитен рейтинг S&P Global, написа тази седмица: „Наградата за блок остава значителна част от приходите на копачите, следователно намаляването наполовина на наградата оказва влияние върху рентабилността.“

И добави: „Някои операции ще станат нерентабилни и като резултат ще бъдат прекратени, особено тези с по-високи разходи за енергия.“

За да стане добивът на биткойни финансово устойчив, S&P казва, че валутата ще трябва да се използва по-широко в цялата световна икономика, за да се увеличат приходите на миньорите чрез такси за трансакции. Въпреки това по-широкото използване на запасите с криптовалута с опасения, че енергоемкото копаене на биткойни вече е екологично неустойчиво.

За многото критици на биткойн съществува и отрицателното въздействие на инвеститорите аматьори, които са привлечени от всяко покачване на цените – и шум – които следват халвинга.

Биткойн придоби легитимност тази година, повишавайки цената си, като Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ разреши борсово търгувани фондове (ETF) – набор от активи, които могат да се купуват и продават като акции на борса – които проследяват цената на криптовалутата. Независимо от това, председателят на SEC Гари Генслер неохотно даде зелена светлина, описвайки биткойн като непостоянен актив, използван за „незаконна дейност, пране на пари, укриване от санкции и финансиране на тероризма“.

О'Нийл също е скептичен, че ще има ценови бум. „Пазарът на биткойн е съвсем различен в сравнение с предишните разполовявания преди четири, осем и 12 години“, казва той. „Други двигатели като растежа на BTC ETF в САЩ и макро двигатели като лихвени проценти и пазарна ликвидност също ще повлияят на цената.“

Карол Александър, професор по финанси в бизнес училището на Университета на Съсекс казва, че всяко повишаване на цените от преполовяването в крайна сметка ще бъде илюзорно.

„Вероятно ще надхвърли най-високото ниво за всички времена, но в дългосрочен план стойността му ще бъде нула, защото биткойнът няма никаква присъща стойност“, казва тя. „Това е просто спекулативен актив.“