Някои смартфони се отличават с лъскавите си корпуси и впечатляващата им способност да не задържат твърде много пръстови отпечатъци по тях. И почистването им става много лесно с минимални усилия.

Причина за това е, че тези модели разполагат с т.нар. олеофобно покритие. То отблъсква мазнините, включително естествените телесни мазнини, които се отделят от пръстите на ръцете. При някои хора то е по-обилно, докато при други е съвсем малко. Но всички го имат и затова сензорните дисплеи бързо се превръщат в изложба за почитателите на отпечатъци.

За да намалят размазните по дисплея отпечатъци и да улеснят почистването им, много производители полагат олеофобно покритие. То може да е "пропуснато" при бюджетни смартфони, но е практически винаги налично при по-скъпите модели. Чрез него се запазва и усещането за по-гладко плъзгане на пръста по дисплея, отбелязва How-to Geek.

Като всяко покритие, с времето то може да се износи. Особено, ако устройството не се поддържа правилно. Темата беше повдигната в началото на пандемията, когато се препоръчваше всички повърхности, които докосваме, да се чистят със спирт или базиран на спирт дезинфектант.

Още тогава Apple обяви, че леко и внимателно избърсване на устройството с до 75% етилов алкохол или до 70% спирт, няма да е проблем за устройството. Подобен съвет даде и Samsung с не повече от 70% разтвор и за двата варианта. Компанията изтъкна, че разтворът не трябва да се поставя директно върху устройството, а върху микрофибърна кърпа и с нея да се почиства.

Разбира се, от значение е и колко често се чисти устройството по този начин. Методът трябва да се прилага сравнително рядко, максимум по веднъж на седмица, макар и да няма точн решение. За ежедневно почистване са препоръчителни навлажнени кърпи в сапунена вода или суха микрофибърна кърпа.

Прекалено честото почистване на дисплея ще ускори изтриването на олеофобното покритие. Един от вариантите то да се защити за по-дълго е с полагането на т.нар. протектор на дисплея. Така ще се износва неговото покритие, вместо това на дисплея и после лесно може да се смени с ново. Някои компании предлагат и течно олеофобно покритие, което потребителят сам да положи върху телефона си, но то няма да е одобрено от производителя и следователно ако има проблем, той може да не се признае от гаранцията.