Роботите посегнаха на „святая светих“ – работата на патрулиращите полицаи, които контролират реда на пътищата и пишат фишове на нарушителите.

Роботът-катаджия е разработен от Робърт Брюър. Технологията е създадена в американския институт SRI и е предначначена да се превърне в посредник между полицията и водачите на пътя. С помощта на камера и база данни, роботът ще отбива нарушителите, а на екрана ще се показва лицето на истински служител, с когото шофьорите ще комуникират дистанционно.

Поисканите от служителите пътни документи ще се сканират през специално устройство, а данните ще пристигат директно в централата. Роботът е като напълно пълноправен катаджия и разполага с телескопично рамо, в края на което има палка, с която да спира автомобилите.

Идеята за разработката не идва просто така. Всяка година в САЩ полицията спира 17 милиона шофьори, а при повече от 195 000 случая нарушителите използват физическа сила срещу органите на реда. Други данни показват, че ежегодно близо 90 мотористи и 11 полицаи губят живота си по време на точно такива опити за спиране и проверка.

Роботът не е самостоятелен, той работи в екип с „жив полицай“, който кара патрулната кола. Устройството се крепи на телескопична щанга на външната част на автомобила. След спирането на нарушителя роботът се приближава към прозореца на водача и едновременно с това протяга планка с шипове, за да изключи опит за бягство.

Общуването между човека-полицай и проверяваното лице се води чрез робота, който има екран, колони и камера за водене на двупосочни разговори. За проверката на документите има вграден скенер, а за писането на глоби – принтер. Такъв робот-партньор изключва прякото общуване между шофьор и полицай и прави проверките по-безопасни и безпристрастни.

Превод и редакция: Trafficnews.bg