Meta Platforms навлиза в бизнеса с абонаменти за видеоигри, докато се подготвя за предизвикателството от Apple във виртуалната реалност. В понеделник компанията стартира Meta Quest+, абонаментна услуга за $7,99 на месец, която се предлага с две игри, избрани от Meta всеки месец. След като клиентите добавят игрите, те могат да ги играят, докато абонаментът им е активен.

Услугата отразява подхода на предложението Sony PlayStation Plus Essential, което включва избрани игри безплатно всеки месец вместо голяма библиотека от съдържание. По-скъпите абонаментни нива на Sony предлагат по-голям каталог от игри, но като цяло не включват съвсем нови игри, които компанията публикува.

Това контрастира с Xbox Game Pass на Microsoft, който може да се похвали с по-голям набор от популярни видеоигри за $9,99 на месец.

Абонаментите за игри все още са зараждащ се пазар, тъй като разработката на хитови видеоигри е скъпа и отнема много време. Самите игри, които могат да накарат потребителя да се регистрира за месечен абонамент, имат потенциала да генерират много повече пари, ако се продават поотделно. 

Предложението на Meta, обръщайки се към чифт ръчно подбрани заглавия на месец, изглежда признава тази реалност. Game Pass на Microsoft (MSFT) е изключение, защото предлага заглавия на Microsoft Studios безплатно в деня, в който бъдат пуснати.

Въпреки че Meta е лидер в пространството за виртуална реалност и VR игрите благодарение на придобивания като производителя на слушалки Oculus и производителите на софтуер Beat Games и Camouflaj, да не говорим за милиарди долари в други инвестиции в смесена реалност, Wall Street не е впечатлен досега. Инвеститорите бяха по-развълнувани от изкуствения интелект и намаляването на разходите през последните години, отколкото от тенденцията „метавселена“, която главният изпълнителен директор Марк Закърбърг преследваше, когато ребрандира компанията майка на Facebook на Meta през 2021 г.

Ако това не беше достатъчно лошо, господството на фирмата във VR пространството скоро ще се изправи пред най-опасния си съперник досега. Apple представи своето устройство за смесена реалност Vision Pro по-рано този месец, заявявайки, че планира да пусне слушалките за $3500 в началото на следващата година. За разлика от Meta, която постави силен акцент върху игрите, маркетингът на Apple досега се фокусира върху други форми на забавление и функции за продуктивност.

Победителят в надпреварата във въоръжаването на VR ще трябва да изгради голяма потребителска база, за да привлече големи издатели на игри. Въпреки че Apple се стреми да ухажва малките разработчици, високата цена на нейното устройство не се съчетава добре с Quest 2 на Meta от $299. Абонаментът може да даде на Meta още един начин да убеди потребителите, че нейната екосистема е по-достъпна.

Просто ще трябва да балансира добавянето на абонати срещу загубата на продажби за отделни игри.