Интернет пространството е необятно и полезно място, станало неизменна част от ежедневието на малки и големи. То има своите позитиви, но определено трябва да бъдем бдителни и за немалкото опасности, които дебнат в онлайн пространството.

Що се касае до употребата на интернет от деца, то тогава трябва да се подхожда със зорко око и контрол от страна на родители и настойници.

Ето няколко полезни съвета за безопасно сърфиране в Интернет за деца, съставени от деца:

  1. Не давай каквато и да е лична информация в Интернет – имена, снимки, адрес, локация, училище. Не качвай клипове или снимки, в които си се снимал.

  2. Не контактувай с непознати, отказвай чат и блокирай непознати хора.

  3. Не тегли безразборно апликейшъни за мобилния телефон, винаги искай разрешение от родителите и проследявай дали има възрастови препоръки.

  4. Ако някой те тормози или заплашва онлайн – реагирай! Веднага направи скрийншот и сподели с възрастни (родители, учители).

  5. Не качвай снимки (свои и на приятели) из Интернет, особено без тяхно знание.

  6. Без локация! В настройките на телефона е добре геолоцирането да бъде изключено и човек да не посочва къде се намира, за къде пътува и т.н.

  7. Камерата – изключена! Добре е на камерата на дигиталното устройство да се сложи лепенка.

  8. Без сайтове за възрастни. Добре е учениците да не посещават странни, незаконни сайтове, такива с пиратско съдържание, с игри за възрастни. Ако посещават нови сайтове е добре да са с родителите си.

  9. Родителски контрол = сигурност. Винаги, когато има предупреждение за родителски контрол да се питат
    родителите и то да се иска задължително.

  10. Заключени профили. Добре е профилите на всички ученици до 14 години да бъдат заключени и да са достъпни само за познати. Добре е родителите да одобряват когато ученикът добавя нови контакти и да се уверяват, че това са познати и приятелски настроени хора.