След като разгледахме причините, защо господата да привлечени от жени с татуировки е съвсем в реда на нещата да определим подбудите и на дамите.

Може би си мислите, че татуираните мъже имат предимство в бара, но може би не поради причините, които смятате. Ново проучване задълбочи какво наистина мислят жените за мъжете с татуировки и потвърди, че да, прясното мастило помага да привлече погледите на дамите, но не защото те го намират за по -привлекателно. По -скоро оценката на жените за бодиарта произтича от гледането на татуировки като знак за по -високи нива на тестостерон - което може да е добре за сексуален партньор, но не се превръща автоматично в по -добър избор на партньор.

Проучването, публикувано сега онлайн в „Личностни и индивидуални различия“, установи, че жените не оценяват мъжете с татуировки като по -привлекателни, но ги оценяват като с по -добро здраве, а също и като по -агресивни, доминиращи и мъжествени.

„Нашите резултати потвърждават, че добавянето на татуировки променя възприятието на другите за мъжете“, пишат изследователите. "Те също така демонстрират, че татуировките не само влияят на женските предпочитания, но те могат да бъдат дори по-важни в състезанието мъже-мъже."

Сигнал за сила?

Може би болката също е част от цялостното внушение ...

Еволюционните биолози са заключили, че татуировките са начин да сигнализират колко сме твърди. В доиндустриалните общества татуирането е по -болезнено и по -опасно, отколкото в съвременните общества. Но освен доказателството за по-висок праг на болка, има и друго. Пробиването на кожата излага получателя на татуировка на инфекция и само тези с най -силна имунна система могат да преминат през процеса със здравословно здраве.

Така че татуировките могат да бъдат човешки еквивалент на ефектната опашка на паун – излагането на показ на телесни ресурси, което намалява шансовете за оцеляване, но рекламира пред потенциални приятели (и съперници), че сте достатъчно здрави, за да устоите на недостатъка.

В изследователска статия, публикувана наскоро в списание Personality and Individual Differences, учени от Полша се опитаха да проверят тази теория: Смятат ли се хората с татуировки за по -привлекателни, здрави и доминиращи?

Анджей Галбарчик и Анна Зимкевич заснеха девет мъже без риза, никой от които нямаше татуировка. След това накараха професионалист да добави абстрактен дизайн на татуировка към изображението на ръката на всеки мъж.

Няколко стотин доброволци от мъжки и женски пол бяха показани на тези изображения и бяха помолени да ги оценят за привлекателност, здраве, мъжественост, доминантност и агресия. Доброволците също прецениха колко добър партньор и баща смятат, че всеки мъж ще бъде добър.

 

Резултатите

Жените смятат, че мъжете изглеждат по-здрави с татуировка, която подкрепя теорията на биолозите. Татуировките обаче не накараха мъжа да изглежда повече или по -малко привлекателен. Жените смятаха, че татуираните мъже ще бъдат по-лоши партньори и бащи от мъжете без татуировки, може би защото татуировките сигнализират за импулсивност и склонност към поемане на риск-едва ли характеристиките, които повечето жени дават приоритет на дългосрочен партньор. И мъжете, и жените са съгласни, че мъж с татуировка изглежда по -мъжествен, доминиращ и агресивен.

Изследователите стигнаха до извода, че "татуировките могат да имат двойна функция: те влияят върху женските предпочитания, но също така е вероятно да бъдат важни в състезанието мъже-мъже".

Но еднозначни ли са? Резултатите могат отчасти да се обяснят от типа мъже, които са заснели. Примерното изображение, което се появи в техния изследователски документ, показва атлетичен млад мъж. Ако другите модели, които са снимани, са с подобен ефект, това може да е проблем. Татуировките са толкова културно натоварени с информация, че е възможно една и съща татуировка да предаде различни съобщения, в зависимост от възрастта на носителя, физическото му състояние или други променливи, които изследователите не са изследвали.

Нещо повече, всеки, който е посетил салон за татуировки, знае, че броят на наличните дизайни на татуировки е практически неограничен. Това означава, че е много трудно да се заключи от едно проучване дали татуировките като цяло имат предвидим ефект върху начина, по който човек се възприема.