Често срещана практика е двойките да използват слюнка за овлажняване вместо лубрикант. Е, да, но това изглежда въобще не е добра практика в някои случаи, особено ако го правите с не толкова добре познат човек, поради факта, че не сте наясно с неговите хигиенни навици.

Голяма част от болестите, предавани по полов път, се предават на практика по кръвен или слюнков път, и е съвсем логично да се запитате доколко е безопасно лубрикирането с тази течност от устата на партньора ви.

Възможно е той да има бактериална инфекция, възпалено гърло, ангина или други причини, поради които е добре да държите устата му далеч от интимните ви части. Слюнката може да е пълна с бактерии и вируси, които ще причинят възпаление в тази зона.

В случаите, когато партньорите са от повече време заедно, не се срещат подобни притеснения, но все пак има неща, които трябва да знаете.

Какво може да предизвика използването на слюнката:

1. Херпес

В случай, че партньорът ви има херпес, дори и от който скоро се е излекувал този вирусен агент лесно може да се пренесе на вагината ви, а херпесът в интимната зона е изключително болезнен и неприятен.

2. Гъбична инфекция

Слюнката на партньора ви може да промени вагиналната микрофлора и това да доведе до поява на гъбична/микробна инфекция.

3. Протриване

Слюнката изсъхва лесно за разлика от лубрикантите и не доставя достатъчна „смазка“, което може да доведе до претриване в интимната зона, така че по-добре заложете на лубрикант.