Мъжкият костюм е неразделна част от гардероба на всеки уважаващ себе си мъж. Той е перфектният избор за официални поводи и определено няма да ви разочарова. За да изглежда един костюм безупречно, той трябва да бъде почистван регулярно, но това определено не е лесна задача.

Снимка: lazarini.eu

В тази статия ще ви дадем насоки кога и как правилно да почиствате вашия костюм, за да може той да изглежда чудесно постоянно.

Съветите на LAZARINI за почистване на мъжки костюм

Грижата за мъжките костюми се състои от няколко важни стъпки. Ето ги и тях:

Четкане

30 секунди и четка с естествен косъм са всичко, от което се нуждаете, за да поддържате вашите мъжки костюми чисти и да използвате сухо почистване наполовина по-често. Този прост трик премахва мръсотията, преди да се утаи между нишките на тъканта.

Как да поддържате материите чисти? Закачете сакото и бавно го изчеткайте от горе надолу, според посоката на нишките на самата материя. Разстелете панталоните и направете същото.

Колко често трябва да правите това? Най-добре е да го правите всеки ден, след като съблечете дрехите си.

Почистване

Четкането може да е ефикасно за външния вид на костюма, но не може да направи нищо срещу различните вируси, бактерии и петна. Изпирането в пералня може да повреди материята на костюма, затова заложете на доверено химическо чистене, когато имате възможност.

Колко често трябва да почиствате костюма си? Химическото чистене е възможно благодарение на корозивни химикали, затова е препоръчително да не прибягвате до него повече от веднъж на всеки два месеца. За да предотвратите евентуално избледняване на цветовете, също така е важно да почиствате панталона и сакото едновременно.

Как да почистим костюм?

Винаги проверявайте етикета на костюма, преди почистване, за да се запознаете със спецификите на пране - на каква температура и по какъв начин трябва да бъде изпран.

Трите най-препоръчителни начина за почистване са следните:

Ръчно пране

Когато нямате възможност да занесете костюма на химическо или да използвате пералнята, може да го изперете на ръка. Не забравяйте да следвате инструкциите и да заложите на естествени продукти. Все пак ви съветваме да не правите това редовно, тъй като много препарати не са подходящи за всяка тъкан и могат да повредят костюма ви в дългосрочен план.

Пералня

Мненията за това дали костюмите да бъдат прани на ръка, или в пералня, са много и разнообразни. И двата начина имат своите плюсове и минуси. Ние не бихме препоръчали често пране в пералня, тъй като центрофугата може да промени нишките на тъканта и да измени формата на костюма.

Химическо чистене

Химическото чистене е възможно най-пълноценното почистване. Вместо вода се използват химически разтворител за почистване и дезинфекция на вашия костюм.

Не забравяйте обаче, че използването на химикали може да увреди тъканта на костюма в дългосрочен план. Затова е препоръчително да не почиствате костюма си твърде често.

Как да освежите костюма си без пране

Не трябва да носите костюм, особено любимия си, по-често от два пъти седмично: нишките от плат имат нужда от време, за да дишат, а малките гънки ще се изравнят, ако просто окачите костюма си. По-малко от 24 часа по-късно, костюмът ще изглежда като нов и ще можете да го носите отново.

Снимка: lazarini.eu

Честа дезинфекция

Чудите се как да дезинфекцирате костюма си? Първо, бихме искали да споменем една важна подробност: дезинфекция и стерилизация са две различни неща.

Дезинфекция означава премахване на леки микроби и бактерии; а стерилизацията означава унищожаване на всички живи организми, вируси и спори. Стерилизацията може да се постигне само чрез подходящо оборудване и машини.

Ако трябва да стерилизирате костюма си поради сериозно заболяване, най-добрият вариант е да се свържете с професионалисти, които ще третират дрехата ви с ултравиолетова светлина, за да убият всички бактерии.

Гладене

Вертикалният стиймър е най-добрият начин да изгладите костюма си. Парата е на 100°C и е отличен стерилизатор. Повечето вируси и бактерии, които оцелеят при измиване при висока температура, ще бъдат убити от парата.

Закупуването на вертикален стиймър е дългосрочна инвестиция, която гарантира перфектно гладене по всяко време за всеки вид облекло.

Традиционната ютия е другият често срещан вариант. Малък, но важен трик: винаги поставяйте тънка кърпа между ютията и костюма. Така платът ще бъде защитен от високата температура на ютията.

Правилно закачане

Винаги, когато не носите своя костюм, не го захвърляйте на някой стол или на дивана. Винаги го окачвайте на закачалка.

Закачалката от кедрово дърво е най-добрият избор, защото ще поддържа костюма във форма, попива влагата и го предпазва от молци.

Калъф за дрехи

Калъфът за дрехи е идеалното решение и то не само, когато пътувате. Съхранявайте костюма си в калъф за дрехи, дори когато сте вкъщи. Оставете ципа леко отворен. Така костюмът ще бъде защитен от молци, мухъл и прах и ще остане чист и свеж, сякаш току-що излиза от химическо!

Грижата за вашия костюм е от изключително значение за неговия добър външен вид. Препоръчваме ви да се доверите на надеждно химическо чистене за почистване и дезинфекция на вашите костюми, изработени по поръчка. И все пак - не почиствайте костюма си твърде често, тъй като тъканите могат да се захабят и костюмът да се съсипе.