Личното пространство в една връзка е от изключително значение за психическото ви благополучие. Всеки възрастен човек има своите граници, с които останалите около него трябва да се съобразяват. Това важи за родители, близки роднини, приятели и особено хора, с които сте във връзка. В тази статия ще откриете няколко съвета, как да очертаете собствените си граници.

Първо трябва да определите какво точно включват вашите граници. Кое ги прекрачва и кое влиза в графа "задушаващо". Направете списък и го обяснете на партньора, като изрично му кажете, къде е границата.

След като сте ги начертали и се опитвате да ги обясните, не забравяйте да подходите с разбиране и отстъпчивост, особено когато сте във връзка. Тук трябва да дадете дефиниция и на „Какво е приемливо?”. Ако имате списък и за това, поставете и него на дневен ред. Това може да включва проверка на съобщения, имейли и чатове. Каквото и да е, важното е човека отсреща да разбере какво е за вас „извън граници” и кое ви задушава и отблъсква.

Без намеци. Бъдете директни и не оставяйте място за недоразумения. Ако само намеквате, той или тя може изобщо да не осъзнаят, че са на ръба да прекрачат границата ви. Поне докато не го кажете на глас. Никога не предполагайте, че другият ще разбере автоматично.

След като начертаете своите граници и ограничения, помолете партньора си да направи същото. Това е полезно действие, защото освен че показвате уважение към половинката си, вие също имате задължение да спазвате и познавате и неговите/нейните. Те могат да бъдат различни от вашите, така че ще трябва да приемете и това.

Вашите граници могат да бъдат и физически! Ако не ви харесва да ви докосват някъде, подчертайте го. Например, ако ви дразни, че половинката ви не затваря вратата на баня, докато е вътре или си влиза спокойно, докато вие сте там, говорете с него и му обяснете, че това ви побърква. Вместо да оставяте тези неща да врят в главата ви, докато не избухнете, по-добре да си кажете всичко. В крайна сметка, пътят към здравата и стабилна връзка е общуването.