Наименованието на десерта произлиза от френската дума éclair (в буквален превод: светкавица), като семантичната връзка остава неясна.Тестото, същото като използваното за приготвяне на профитероли, е парено и обикновено се оформя с помощта на шприц. Еклерът може да съдържа различен пълнеж (крем) (ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „шибуст“, шоколадов, яйчен крем „пистачо“, крем с вкус на ром, плодов или пюре от кестени).
Това е един от най-популярните десерти в света, а и може да се нарече най-вкусен.
А ето как да си приготвите само вкусни еклери с ванилов крем:
Необходими съставки:
вода – 1 ч.ч.
олио – 1/3 ч.ч.
яйца – 4 бр.
брашно – 1 ч.ч.
сол – 1 щипка
За крема
прясно мляко – 2 ч.ч.
захар – 1 ч.ч.
яйца – 2 бр.
брашно – 4 - 5 с.л.
ванилия – 1 бр.
Начин на приготвяне
За крема: Сваряваме млякото и добавяме захарта, брашното и ванилията.
Сваляме от огъня и едно по едно добавяме яйцата, като бъркаме, докато се поемат от сместа.
Оставяме крема да изстине.
В тенджерка кипваме водата и прибавяме брашното, като бъркаме.
След като поизстине малко, прибавяме яйцата едно по едно и разбъркваме с миксер, без да спираме.
От пухкавото тесто, което се образува, печем в умерена фурна малки топчета, които оформяме или с шприц или с помощта на две малки лъжички.
Изпечените еклери режем от едната страна и пълним с крема.
Още от категорията
"Гунди - легенда за любовта" е първият филм с над 500 000 продадени билета в България