Когато става въпрос за ниско либидо, обикновено винаги се прави връзка с наличен физически или психологически проблем. Понякога обаче неправилно етикетираме различни проблеми в сексуалния живот като „ниско либидо“.

Липсата на желание за секс невинаги се дължи на ниско либидо. Много хора погрешно си поставят тази „диагноза“, смятайки че имат някакъв физиологичен или психологически проблем. Истината обаче е малко по-различна. Всеки случай на намалено желание за секс или неговата пълна липса трябва да бъде разглеждано индивидуално. Вижте 5 неща, които се бъркат с ниско либидо:

Секс, който не ви удовлетворява

Много хора имат сексуални фантазии или просто сексуални желания, за които не им е удобно да говорят с партньора си. Може би се срамуват от това или просто не знаят как да говорят по темата. Крайният резултат обаче е, че не получават това, от което имат нужда в сексуален план. Това от своя страна намалява желанието за секс, защото в крайна сметка сексът не е точно този, който ще им донесе най-голямо удовлетворяване.

Тревожност, свързана със секса

Хората, имащи някаква степен на тревожност, свързана със секса, също притежават по-ниско сексуално желание. Тази сексуална тревожност може да бъде свързана с липса на опит, минала травма, предразсъдъци, свързани с тялото или притеснение относно представянето в леглото. Повечето сексуални затруднения, независимо дали става въпрос за намалено желание, проблеми с достигането до оргазъм или проблеми с възбудата, се дължат на някакъв психологически проблем като тревожността.

Социално сравнение

Всъщност имате ли ниско либидо или просто сравнявате своето с това на останалите? Някои сексолози наричат това „ефект на социалното сравнение“ – когато човек смята, че всички правят секс постоянно и винаги имат това спонтанно желание. В действителност вашето сексуално желание може да е напълно нормално, а да имате проблем единствено с възприятието си какво трябва да бъде.

Моногамия

По-трудно е да се поддържат нивата на вълнение и сексуално желание в дългосрочна връзка. Човек има нужда от новости, а сексуалният живот с един и същи партньор може да доведе до рутина. Това от своя страна намалява сексуалното желание, но то е свързано само и единствено с липсата на достатъчно вълнение и тръпка.

Спонтанно срещу отзивчиво желание

Хората изпитват сексуално желание по различни причини. Съществува разлика между спонтанното и отзивчивото желание. Спонтанното желание е, когато почувствате, че тук и сега искате да правите секс, докато отзивчивото желание е, когато чувствате, че искате да правите секс, след като вече сте започнали някаква „сексуална ситуация“. Особено във връзките различното желание може да предизвика проблем между двамата партньори. Този с отзивчиво желание може да помисли, че има по-ниско либидо в сравнение с партньора си, който просто има спонтанно сексуално желание.