Украйна не е получила всички оръжия, обещани от Запада. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференция с холандския министър-председател Дик Шуф, съобщи „Киев Индипендънт“.

Западните страни до голяма степен разрешиха на Украйна да използва оръжията им при нахлуването в Курск. Въпреки това САЩ и Великобритания запазиха ограниченията си за използване на ракети с голям обсег като ATACMS или Storm Shadow за поразяване на дълбоко навътре в Русия.

„Ние се нуждаем не само от разрешение, но и от действителните оръжия. Не сме получили всичко, което искаме да използваме“, каза Зеленски.

„Разрешението за използване на определени оръжия с голям обсег на действие на руска територия зависи от САЩ, Великобритания, Франция и Германия, които разполагат със съответните безпилотни летателни апарати и ракети. Само разрешението днес не е достатъчно“, добави украинският лидер.

Според него Украйна е имала споразумение, че ще получи такива оръжия, и е „по-положително настроена“ относно перспективите да получи разрешение от западните си партньори за нанасяне на удари с далечен обсег на територията на Русия.