Статуята на търговец на роби  Едуард Колстън  в Бристол бе съборена и хвърлена в пристанището по време на втори ден на протестите в Обединеното кралство, обявени от местната преса като „антирасистки”.  В днешния ден хиляди англичани излязоха по улиците на Лондон, в Манчестър, Улвърхемптън, Нотингам, Глазгоу и Единбург.

На фокусът на медиите в страната бе събарянето на статуята в Бристол, като протестиращите използваха въжета, за да свалят бронзовата статуя на Едуард Колстън . Той е  виден търговец на роби от 17-ти век, който е източник на спорове в града от много години.

Колстън е бил член на Кралската африканска компания, която превозва около 80 000 мъже, жени и деца от Африка до Америка. След смъртта си през 1721 г. той завещава богатството си на благотворителни организации и наследството му все още може да се види по улиците, паметниците и сградите на Бристол.  Голяма част от болниците и училищата са направени с негови средства.

След като статуята беше свалена, протестиращ позира с коляно на шията на фигурата - напомня на видеото, показващо Джордж Флойд, чернокожият мъж, който загина, докато е бил задържан  от полицай в Минесота.
По-късно статуята беше влачена по улиците на Бристол и хвърлена в пристанището.

Вътрешният секретар Прити Пател нарече сриването на статуята "крайно позорно".

„Редно е полицията да следи и да се увери, че правосъдието се извършва с онези лица, които са отговорни за такова безредно и беззаконно поведение“, каза тя.

Историкът проф. Дейвид Олусога каза пред BBC News, че статуята е трябвало да бъде свалена много преди това.

Той каза: „Статуите са за това да казват„ Това беше велик човек, който вършеше велики неща “. Това не е вярно, той [Колстън] беше търговец на роби и убиец”.