Украинската Централна банка отмени късно снощи решението си да забрани валутната търговия. Преразглеждането му става факт по-малко от ден след като беше обявено. 

По-рано вчера Националната банка на Украйна (НБУ) забрани до 27 февруари банките да купуват за свои клиенти валута на междубанковия валутен пазар, включително и по заявки, подадени преди въвеждането на това ограничение. 

Украинският премиер Арсений Яценюк разкритикува решението, изтъквайки, че то е взето без консултации с правителството и ще нанесе щети на икономиката. 

Централната банка защити забраната с аргумента, че тя е наложена с цел да се запази стабилността на валутния пазар и да се ограничи неоснователното търсене на чуждестранна валута от клиентите на банките, което води до липса на баланс в междубанковия валутен пазар. 

В изявление, публикувано снощи, обаче банката обяви, че забраната е вдигната.

Причините за това решение не бяха посочени, отбелязва Ройтерс. 

Поради липсата на валута в банките търговията на черно вървеше с пълна пара, пише руският в. „Взгляд“.

Доларът се продава по 40 гривни, а еврото – по 45. В социалните мрежи се публикуват снимки на обменни бюра, където може да се купи по-евтина валута. 

От началото на 2014 г. гривната се е обезценила 3,5 пъти.

За първите месеци на настоящата година обезценяването е 1,8 пъти. При такива темпове инфлацията в страната може да достигне до 40%. Страхът от скок в цените принуждава украинците масово да се запасяват с продукти. 

TrafficNews.bg