Няколко научни екипа по света работят за разработването на коронавирусна ваксина, която да се прилага назално под формата на спрей.

Повечето използвани в момента ваксини се дават чрез ръчно инжектиране, но учените смятат, че би имало много повече смисъл респираторните вируси да изградят имунитет на първо място при контакт с тялото, което се случва в лигавиците на носа, устата и дихателните пътища. 

Няколко грипни ваксини са използвани по този начин, а оралната полиомиелит, одобрена през 1961 г., се смята, че е помогнала за предотвратяване на заболяването, особено при деца.

Рик де Суарт, вирусолог от медицинския център „Еразъм“ в Ротердам, заяви, че ваксините срещу коронавирус, които се използват в момента, предпазват от тежки форми на COVID-19, но не винаги предотвратяват предаването.

"Пероралните ваксини могат да осигурят по-добра защита, въпреки че остава да се види дали те ще излязат на пазара преди края на пандемията", каза Суарт.

Екипът на Суарт разработи назална ваксина, която блокира попадането на вируса в клетките, а спреят беше тестван върху същества, които могат да бъдат заразени с коронавирус точно като хората.

След като им е дадена ваксината, животните са поставени в клетки за един ден с животни, вече заразени с ковид, и резултатите показват, че нито едно ваксинирано животно не се е заразило.

"Нашата цел е да разработим ваксина срещу този вирус, но първо трябва да докажем, че ваксината е безопасна и ефективна за хората. Лекарството няма ефект върху много други респираторни вируси, така че може да се използва като бърз отговор при друга пандемия, каза Суарт.

Микробиологът от Колумбийския университет Анна Москона обяснява, че способността на учените да разработват ваксини се основава на десетилетия наред с това как свързани вируси проникват в клетките.

Няколко компании разработват назални ваксини за коронавирус и поне четири са в първата фаза на тестване при хора.

Миналия октомври американски учени показаха на мишки, че една доза назална ваксина е в състояние да намали Covid точно като две дози от конвенционалната ваксина и също така да предотврати инфекции с почти 100 процента.

"До края на пандемията трябва да успеем да спрем предаването на вируса и този тип ваксина може да направи това", каза имунологът Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който ръководи клиничната разработване на ваксината.

Той добави, че този вид ваксина може да бъде особено ефективна за профилактика при деца или като „ускорител на дозата“.

Президентът на Испанската имунизационна асоциация Маркос Лопес казва, че назалната ваксина стимулира производството на антитела, известни като имуноглобулин, и че те могат да спрат инфекцията, преди тя да слезе в белите дробове и други органи.

Както той каза, вероятно няма да има време за разработване на ваксина за тази пандемия.

"Този вирус вероятно ще стане ендемичен и ще трябва да се ваксинираме на всеки няколко години. Тези ваксини могат да бъдат полезни за допълване и подобряване на съществуващите имунизации. Те ще бъдат необходими", каза Лопес.