Шефката на Централната банка на Русия Елвира Набиулина е убедена, че ситуацията на валутния пазар ще се стабилизира през идната година. Според нея, сценарият, разработен от ЦБ, предвижда силно укрепване на рублата през 2015 година, съобщава РИА Новости. Освен това, сценарият за макроикономическата прогноза на Банката на Русия предвижда, че цената на петрола също ще се върне на предишните показатели и в периода от 2015 до 2017 година тя ще бъде 80 долара за барел.

Набиулина смята още, че дори при най-стресовия сценарий за развой на събитията и падане цената на петрола до 60 долара за барел, рублата ще продължава да има потенциал за укрепване. 

Вчера един долар се търгуваше за 55 рубли, а еврото се спря на 68 рубли и 83 копейки. 

Централната банка на Русия на заседание на съвета на директорите в четвъртък взе решение да повиши основния лихвен процент от 12 декември с 1% - до 10,5%. Решението съвпадна с прогнозите на анализаторите. Заедно с това експертите не изключват по-сериозно втвърдяване на монетарната политика, отчитайки ръста на инфлационните очаквания и рязкото отслабване на курса на рублата. 

Пазарът също бе заложил в своите очаквания повишаването на основната лихва с 2-3 пункта. В резултат и курса на рублата, и руския пазар на ценни книжа в четвъртък показаха негативна динамика, а курсът на еврото достигна нов исторически максимум. 

Експертите също се отнесоха скептично към решението на регулатора. „Това повишаване на ставката на Централната банка говори за това, че регулаторът е притеснен относно борбата с инфлацията, а ставките на Централната банка в разрез с тяхното влияние върху финансовата стабилност вече не са толкова актуални. Тук все по-гръмко звучи необходимостта от дискусия относно продажбата на валута на износителите“, отбелязва анализаторът от Райфайзенбанк Мария Помелникова.

TrafficNews.bg