Президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на страната, с което се забранява на компаниите да купуват оборудване и услуги от фирми, смятани за заплаха за националната сигурност.

Малко след като анализатори казаха, че очевидно това е насочено срещу китайски гиганти като "Хуауей" (Huawei) и ZTE, Вашингтон обяви практически пълна забрана за дейност на "Хуауей" и 70 свързани с корпорацията компании на американския пазар.

Това е поредният ход на Вашингтон в търговската война с Китай, в която двете страни, докато преговарят, си наложиха наказателни мита за стотици милиарди долари. За "Хуауей" това не е изненадващо и от компанията са заявявали, че знаят, че за тях американският пазар продължително време ще е затворен или труднодостъпен и по-важно е да успеят в ЕС, което би им осигурило доминиране в световен план, тъй като и без това са много силни в Азия. В същото време САЩ нямат толкова големи производители на телекомуникационно оборудване и потребителски продукти и се чуват предупреждения в страната, че има риск да изостанат от навлизането на 5G технологиите.

Забраната срещу "Хуауей" засяга бъдещи сделки. Големите американски компании от доста време избягват оборудването на китайците в очакване днешната намеса на Белия дом, но по-малки оператори се снабдяваха с него, включително защото е на по-ниски цени. Сега вече всички ще трябва да получат специално разрешение от адиминстрацията за всяка сделка.

Би трябвало да е засегната и дейността на "Хуауей" извън САЩ, тъй като компанията купува за продуктите си американски компоненти. Но ефектът е и обратен - най-вероятно ще пострадат и американските им доставчици като Qualcomm и Broadcom. При новия режим, който ще влезе в сила в следващите дни, те трябва да разполагат със специален лиценз, за който да докажат, че износът им не застрашава националната сигурност на САЩ, а това не е лесен процес.

Вашингтон настоява, че смартфоните и оборудването на телекомуникационни мрежи на "Хуауей" може да се използват от китайското правителство за шпионаж срещу американците. "Основният износ на Китай е шпионаж и разликата между Китайската комунистическа партия и китайски "частни компании" като "Хуауей" е измислица", казва сенаторът републиканец Бес Саси.

"Хуауей" непрекъснато отхвърля подобни обвинения и иска конкретни доказателства за тях. След днешното решение на Тръмп от компанията заявиха, че "ограничаването на възможността да правим бизнес в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна, напротив, САЩ ще бъдат ограничени до по-скъпи алтернативи и ще изостанат от изграждането на 5G"