Сергей Петров, който държи най-голямата верига автокъщи в Русия, е обявен за интернационално издирване от тайните служби на страната. В Русия в момента го застрашават 10 години затвор заради финансови престъпления, като се твърди, че това е ставало чрез преводи в чужда валута.

Петров беше част от парламента и според мнозина е финансирал опозицията. Това ли е причината предприемачът Сергей Петров да попадне на мушката на руските служби?, този въпрос задава авторитетното немско издание „Шпигел“.

Преди 65 години Сергей Петров се ражда в СССР. През 90-те Петров се издига в лигата на руските супербогаташи, става най-големият автотърговец в страната. През 2007 той навлиза в политиката, но това бележи и падение на позициите му.

Цената на целия му бизнес от автокъщи е скочила многократно през 2014 година. 4 милиарда долара за изтекли. Не е ясно дали има потърпевши от финансовите афери, защото чрез вътрешно преструктуриране, Петров всъщност е купувал и продавал на няколко пъти основното си дружество на други фирми, които обаче отново са били под негов контрол.

Малко преди първото претърсване на фирмите му през юни, руски медии съобщиха, че Петров финансира противниците на президента Владимир Путин. По-специално се говори, че той бил спонсор на Алексей Навални. Петров обаче отрича да е подкрепял Навални и припомня, че никога не е криел мнението си или действията си, както останалите от квотата на супербогаташите в Русия.

През 1982 той е арестуван в Русия за антисъветска дейност. На по-късен етап Петров каза, че той е човек с либерално виждане и уверява, че само една силна социалдемокрация може да издърпа Русия от блатото.

Дълго време подобни изказвания не бяха проблем за Владимир Путин. Напротив Кремъл дори беше кръстник на нова държавна партия „Справедлива Русия“, която събра социалдемократите в Русия и трябваше да се установи като лява алтернатива на „Единна Русия“.

Тогава Петров стана едно известните лица на новата сила в „Държавната дума“. Това обаче не продължи дълго. Когато през 2014 руският парламент одобри анексирането на Крим, Петров бе един от четиримата, които не дадоха гласа си заради инакомислие.

Според адвоката на Петров, тайните служби на Русия ФСБ подслушват Петров от 2015. Самият Петров пък счита, че се опитват да му откраднат бизнеса.

Според някои източници Петров в момента се намира във втория му дом във Виена.