Приоритет пред Сърбия е влизането в Европейския съюз. Това каза сръбският премиер Александър Вучич пред „Щутгартер Цайтунг“.

„Имаме традиционно добри отношения с Русия, но по въпроса за принадлежността ни към Европа и желанието да влезем в ЕС няма две мнения. Това казах и на Владимир Путин при посещението му преди няколко месеца“, заяви Вучич. Той буквално полива с леден душ управниците в Кремъл, които гледаха на страната като на свой аванпост в Европа.

Нещо повече - Вучич се обявява за запазване на териториалната цялост на Украйна и връщането на полуостров Крим в границите на страната. През следващите седем години Сърбия очаква от Европейския съюз да получи 1.5 млрд. евро, предназначени за извършването на различни реформи.

Това каза пред местна телевизия министърът по евроинтеграция Ядранка Йоксимович. Според нея средствата ще бъдат предназначени за транспортната инфраструктура, енергетиката, реформи в държавната администрация, земеделието и околна среда. „За получаването на тези средства има ясни правила и процедури. Тази година сръбските земеделци ще могат за първи път да използват евросредства“, каза още Йоксимович.

TrafficNews.bg