Повече от 1 млн. американци все още са без ток в югоизточната част на САЩ, след като ураганът "Хелън" остави опустошителните си следи в общо 6 щата през миналата седмица, предаде ДПА.

Около 1,3 млн. души са още без електричество в региона, включително около 500 000 души само в щата Южна Каролина, сочат данни от уебсайта за проследяване на прекъсванията в електрозахранването по света "Пауър аутидж" (PowerOutage).

Последните данни в американски медии навеждат на мисълта, че най-малко 162 души може да са загинали, откакто бурята достигна сушата в северозападната част на щата Флорида миналия четвъртък.

Местните власти вземат различни мерки срещу катастрофалните щети, като вчера например губернаторът на Джорджия Брайън Кемп временно спря с указ акцизите върху бензина в щата, за да облекчи общностите, които са все още зависими от това гориво за захранване с електроенергия на домовете си.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети по-късно днес засегнатите райони в щатите Северна и Южна Каролина.

Байдън обяви днес, че ще изпрати още 1000 военнослужещи за участие в операциите за оказване на помощ в щата Северна Каролина, който беше частично опустошен от преминаването на урагана "Хелън", съобщи агенция Франс прес.

Вицепрезидентката Камала Харис, кандидат на демократите за президентските избори през ноември, ще посети ключовия щат Джорджия, а нейният съперник, бившият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп, вече посети части от щата Джорджия в понеделник, пише БТА.