Съветът на ЕС се споразумя за доброволно намаляване с 10 на сто на бруто потреблението на ток в страните членки и задължителна цел за намаляване с 5 на сто на потреблението в пиковите часове.

Това стана днес на извънредния Съвет „Енергетика“ в Брюксел.

Между 1 декември т.г. и 31 март 2023 г. страните членки трябва да определят 10 процента от пиковите си часове, в които търсенето да бъде намалено. Държавите ще могат да избират сами мерките, които да предприемат.

Министрите на енергетиката се споразумяха и за таван от 180 евро на киловат час на свръхпечалбите на производителите на евтин ток. Това важи и за посредниците, използващи т.нар. инфрамаргинални технологии за производството на ток като възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), ядрена енергия и лигнитни въглища.

Таванът има за цел да съхрани печалбите на операторите и да не се пречи на инвестициите във възобновяема енергия.

Другото, за което бе постигнато споразумение, е солидарна вноска от производителите на изкопаеми горива. Мярката е временна и засяга печалбите на бизнеса в сферата на суровия петрол, природния газ, въглищата и рафинирането. Вноската ще бъде изчислявана въз основа на облагаемите печалби.

Това ще става в съответствие с националните законодателства  през финансовата година, започваща през 2022 или 2023 г. Печалбите трябва да са се увеличили с над 20 на сто в сравнение със средните годишни облагаеми печалби през 2018 г. Солидарната вноска ще се прилага в допълнение към редовните данъци в страните членки.