Жителите на четири американски щата-  Калифорния, Ню Йорк, Илинойс и Кънектикът или 1 от всеки 5 американци, този уикенд  ще бъдат принудени да останат по домовете си , заради пандемията от коронавирус. Границите на САЩ с Канада и Мексико ще бъдат затворени от полунощ в събота.
Сенатът бърза да финализира законопроект за икономическа помощ от 1 трилион долара , който може да включва директни плащания на американците.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо издаде заповед, която затваря щата, след като заболеваемостта нарасна от 700 до близо 8 000 за седмица. Ню Йорк вече е епицентър на епидемията от САЩ, като почти половината от потвърдените инфекции в страната са там. Рязкото увеличаване на броя на заболелите идва от големият брой направени тестове. От четвъртък до днес в Ню Йорк са направени 10 000 теста, 

Губернаторът на щата предупреди хората, че трябва да напускат дома си само за храна, лекарства и упражнения на открито. Предприятията, които се считат за съществени, ще останат отворени, включително хранителни стоки, ресторанти с изнасяне или доставка, аптеки, перални и, да, магазини за алкохол.

На първа линия освен медиците са и градските доставчици, предимно имигранти, които  рискуват здравето си, за да посрещнат нарастващото търсене на засегнатите жители.

Изследователи от Колумбийския университет създадоха модел за това как епидемията може да се развие в САЩ и резултатите са отрезвяващи. Дори ако страната намали скоростта на предаване наполовина - около 650 000 души може да се заразят през следващите два месеца, казват изследователите. Без  сериозни ограничителни мерки нещата могат да станат много по-лоши.

Във Вашингнтон обсъждат мерки з асправяне с предстоящата вълна от болни. Тъй като болниците в държавата се пълнят с всеки изминал дена, служителите започнаха да изготвят планове за определяне  кои пациенти ще получат пълна грижа и кои пациенти ще получат по-малко - което може да доведе до смъртта им.

Тази мрачна стратегия е усилие да стандартизира подхода на държавата и тези решения да не се оставят на самите лекари, за които един такъв избор би бил изключително труден.  Медицинският избор вече се случва по целия свят. В Италия насоките са да се запазват ресурси за тези, които имат „по-голяма вероятност за оцеляване“ и „повече потенциални години от живота“.

В Испания лекарите вече избират кого да спасят. Препоръките там включват приоритизиране на пациентите според възрастта и с "отчитане на стойността на пациента за обществото" - термин, който противоречив и вероятно ще стане причина за ожесточени дискусии.