Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи днес, че 37 бойци, числящи се към „Ислямска държава" и свързана с „Ал Кайда" групировка, са били ликвидирани в Сирия при два отделни въздушни удара, предаде Асошиейтед прес.

СЕНТКОМ обяви, че във вторник е нанесло удар в северозападната част на Сирия, атакувайки високопоставен екстремист от свързаната с „Ал Кайда" групировка „Хурас ал Дин". Боецът, за когото се смята, че е направлявал военни действия, е бил ликвидиран заедно с още осем екстремисти.

Масиран въздушен удар е бил нанесен на 16 септември по тренировъчен лагер на „Ислямска държава" в изолиран и неназован район в централната част на Сирия. При този удар са ликвидирани 28 екстремисти, включително „най-малко четирима сирийски командири", допълниха американските военни.

„Въздушният удар ще попречи на способностите на „Ислямска държава" да провежда операции срещу интересите на САЩ, както и на нашите съюзници и партньори", се посочва в тяхно изявление.

В момента има около 900 американски военни в Сирия, опитващи да попречат на завръщането на „Ислямска държава", която през 2014 г. пое контрол над обширни райони от страната и от съседен Ирак.