Ден след като САЩ започнаха да стоварват стотици единици бронирана техника в прибалтийските държави, Русия стартира поредните големи маневри, а външният министър Сергей Лавров заяви, че на засилването на военната активност около руските граници ще има адекватен отговор. Около 4,5 хил. артилеристи започнаха бойни стрелби на полигоните в Кемеровска, Оренбургска и Челябинска област в Русия, съобщиха от пресслужбата на Централния военен окръг (ЦВО).Военните отработват уменията си в стрелба от самоходните гаубици “Мста-С”, “Акация”, “Гвоздика” и реактивните системи за залпов огън “Град” и “Ураган”.

„На лагерния сбор на артилеристите от ЦВО плановият разчет на боеприпасите за бойната подготовка е увеличен с повече от 20 хиляди единици“, отбелязва се още в съобщението. Военните се готвят за мащабна тренировка за управление на ракетни удари и артилерийски огън, която ще се проведе в края на март.

Освен това, учения на артилеристи са започнали и в южната част на Русия, в Ставрополски край. Около 500 военни със 100 единици военна техника отработват действия по време на поход, изпълняват нормативи по разгръщане и заемане на огневи позиции. Във финалната фаза на ученията военните ще проведат бойна стрелба от самоходни гаубици по цели, намиращи се на разстояние от 1,5 до 20 километра.

Засилването на военната дейност по руските граници не спомага за възстановяване на доверието в Евроатлантическия съюз. Отговорът на Москва ще бъде адекватен, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние потвърдихме позицията си, че възстановяването на доверието в Евроатлантика няма да бъде спомогнато от засилването на военната дейност в близост до руските граници“, каза министърът по време на пресконференция, заедно с испанския му колега Хосе Мануел Гарсия-Маргало в Москва.

„Ние ще бъдем принудени адекватно да реагираме на това, но сме убедени, че съответните проблеми трябва да се решават чрез равноправен и взаимно уважителен диалог“, каза още Лавров.

В понеделник Пентагонът заяви, че изпраща около 3 хил. военни, както и голямо количество военна техника в балтийските страни.
Съгласно информация от официалния представител на военното ведомство полк. Стивън Уорън, става дума за персонал, дислоциран във военната база в американския щат Джорджия. Това се отнася и „за примерно около 750 единици военна техника, включително танкове, хеликоптери и артилерия“, съобщава изданието Stars and Stripes, уточнявайки, че „първата част от това оръжие вече е пристигнала в понеделник в Рига“.

Подчертава се, че американските войски „ще приемат участие в многонационалните военни учения с Латвия, Литва и Естония, които ще се проведат през май“.

TrafficNews.bg