Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви днес, че "сега е моментът" да се прекрати конфликта в Газа и призова Израел да избягва бъдеща ескалация с Иран, предаде АФП.

Израел воюва с подкрепяните от Иран радикални групировки "Хамас" в Газа и "Хизбула" в Ливан като обеща да отговори и на иранския ракетен удар от 1 октомври.

Блинкън, който след посещението си в Израел днес пристигна в Саудитска Арабия, е на 11-ата си визита в региона от началото на войната в Газа и първа от настоящата ескалация между Израел и "Хизбула". 

Войната в Газа започна с атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 души, повечето цивилни. Ответната израелска офанзива уби над 42 000 души в Газа, също в мнозинството си цивилни, по данни на ислямисткото движение "Хамас", които ООН смята за достоверни.

"От 7 октомври преди година Израел постигна повечето от стратегическите си цели относно Газа…Сега е време да обърне тези успехи в траен стратегически успех", заяви Блинкън, напускайки Израел след срещи с премиера Бенямин Нетаняху и други висши държавници.

По въпроса за помощта за Газа Блинкън заяви, че "има напредък, което е добре, но е нужен още и най-вече да бъде траен".

Утре дипломат №1 на САЩ ще бъде в Катар, а в петък ще се срещне с Лондон с арабски колеги за преговори за конфликтите в Газа и Ливан.